АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЕК ГОТОВА С ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА ОВЛАДЯВАНЕ НА КРИЗАТА ПО ГРЪЦКО-ТУРСКАТА ГРАНИЦА

Европейската комисия
04.03.2020 / 19:05

Европейската комисия ще представи няколко предложения за овладяване на кризата по гръцко-турската граница на извънредното заседание на Съвет "Правосъдие и вътрешни работи".

В най-скоро време тя ще изложи и идеите си за нов пакт за миграцията и убежището.

Необходими са спешни действия заради непосредствените предизвикателства, пред които е изправена Гърция по сухоземната и морска граница с Турция, както и да се наблюдават България и Кипър.

В същото време, са необходими структурни и устойчиви решения за ЕС като цяло, се казва в изявление на Комисията. Затова тя предлага на Гърция да бъдат отпуснати 700 млн. евро, от които 350 млн. незабавно в подкрепа на управлението на границите и миграцията и по-точно за увеличаване капацитета на прием, доброволно завръщане и необходими процедури за здравето и сигурността.

Страните-членки трябва да осигурят активите за започване на две операции за бърза гранична намеса на Фронтекс по границите с Турция.

Предлага се също така европейската гранична охрана да координира нова програма за бързо завръщане.

Страните членки трябва да отговорят на механизма за гражданска защита, задействан от Гърция, като осигурят медицинско оборудване, палатки и одеяла, както и на призива на офиса за подкрепа на европейско убежище с общо 160 експерти, които да бъдат изпратени в Гърция.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев