АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МНОЗИНСТВОТО В НС ОТХВЪРЛИ ИСКАНЕТО НА БСП ЗА ОТМЯНА НА САНКЦИИТЕ СРЕЩУ РУСИЯ

Народно събрание
04.03.2020 / 18:59

След близо двучасова полемика, депутатите отхвърлиха проект на решение, внесен от БСП, в което се предлагаше Народното събрание да се обяви за отмяна на санкциите, наложени от ЕС върху Русия заради украинската криза, както и на контрасанкциите, с които Москва отвърна на наказателната мярка. Проектът предвиждаше, ако бъде приет, председателят на Народното събрание да информира за тази позиция Европейския парламент, както и парламентите на останалите страни-членки на ЕС.

Народното събрание отхвърли проекторешението, предложено от "БСП за България", за отпадане на политиката на санкциите на Европейския съюз срещу Руската федерация. То получи подкрепа от 82 народни представители, против гласуваха 60, а 51 се въздържаха.

Предложението на БСП за България представи народният представител Антон Кутев. Той подчерта, че от приемането на това проекторешение не произтичат ангажименти за българското правителство.

"Над 60 % от българите искат отмяна на санкциите срещу Русия и позицията ни срещу тях ще бъде съвсем навреме за европейския дневен ред. Закъснението, което имаме от половин година в разглеждането на тази точка доведе до това, че тя е съвсем навреме в европейския дневен ред в момента, защото част от санкциите изтичат през март, друга през юли. В момента те се намират в дневния ред на европейските институции, защото вече те трябва за пореден път да помислят дали ги продължават или не", категоричен бе Кутев.

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков обаче контрира, че проекторешението е съобразено с календара на БСП, отколкото с календара на България, на Европа, на света и геополитиката.

“Вие не виждате контекста на сегашната ситуация, понеже сте заслепени от някаква вътрешнопартийни крила в партията. Добре, всички са за Русия. Добре, разбрахме, само че искате да увлечете цялата държава във вашите драми. Това не е добре. Виждате, че има напрежение в Близкия Изток, има сериозни ситуации много близо до нас. Има много засукани отношения", каза още Биков.

Източници: dnes.dir.bg, "Сега"

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев