АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НЯМА ПОЛОЖИТЕЛЕН РЕЗУЛТАТ ЗА КОРОНАВИРУС У НАС, БОРИСОВ ЗОВЕ ХОРАТА ДА НЕ СЕ ПОДДАВАТ НА ПАНИКА

Началникът на ВМА и шеф на кризисния щаб проф. Венцислав Мутафчийски н
28.02.2020 / 13:48

Премиерът Борисов свика извънредно правителствено заседание съвместно с Националния щаб за коронавируса с цел координация и на действията на компетентните държавни органи във връзка с обявената от Световната здравна организация спешност за общественото здраве от международно значение по отношение на заболяването Ковид-19.

В началото на заседанието Борисов заяви:

„Първо жълтите, хейтърски и фалшиви новини, даже и сега генерал Мутафчийски му зададох въпроса - говорят, че криете, имало коронавирус, всички държави почти имат, така че нищо срамно няма, ако и в България се е появил при този огромен трафик и движение на хора. Няма смисъл, няма логика да се направи, но, Мутафчийски, още веднъж пред медиите го потвърди, за да те чуя и ако говори истината и само истината“.

„Към днешна дата нямаме доказан случай на български гражданин или чуждестранен гражданин, пребиваващ на територията на България коронавирус инфекция. Ежедневно на сайта на Министерството на здравеопазването се пуска информация, актуална информация, към края на деня има ли такива данни или няма. Досега нямаме потвърждение“, заяви на свой ред председателят на Националния оперативен щаб за коронавируса проф. Венцислав Мутафчийски.

Призив да не се изкупуват хранителните продукти

Премиерът Борисов призова хората да не се поддават на паника и да не изкупуват хранителни продукти, попита дали ще трябва да се забраняват масови прояви при предстоящия национален празник на 3 март, а ген. Мутафчийски обясни, че на този етап няма основание да се препоръча забрана на празненствата, но все пак е хубаво да бъдат ограничени събиранията на закрито, стана ясно на заседанието, че регулярно се попълват запасите от тестове, за да няма дефицит, а правителството, по думите на премиера Бойко Борисов, може да отпусне 50 милиона лева за всички мерки, които са предвидени към този етап.

Няма положителен резултат за коронавирус у нас. Вчера и в двете лаборатории, които обработват резултатите - във Военномедицинска академия 19 проби са отрицателни, а в Националната лаборатория 21 проби са отрицателни. Това заяви по-рано днес проф. Мутафчийски.

„В днешния ден ще бъде проведен и междулабораторен контрол, където 3 от отрицателните проби на ВМА ще бъдат дадени за допълнителен контрол и преповтаряне в Националната лаборатория и обратно от лабораторията 3 проби ще бъдат дадени във ВМА. Правим ежедневен мониторинг какви са китовете, които се използват в света. Ние работим с китове, които се използват в ЕС. Абсолютно еднакви“, посочи проф. Мутафчийски.

Той допълни, че „в качеството на китовете, на апаратурата и в подготовката на кадрите нямаме съмнение“.

„Това ще бъде обаче регулярна мярка през 2-3 дни, която ще се прави между лабораториите. Това решение бе взето тази сутрин от Националния щаб. Това е междулабораторен контрол, който е европейска практика“, допълни проф. Венцислав Мутафчийски.

И отбеляза, че днес продължават изследванията на всички проби, които ще постъпят от страната, както и от настанените в последната нощ пациенти в инфекциозните болници.

Според главния здравен инспектор Ангел Кунчев по граничните пунктове на България не се налагат по-сериозни санитарни мерки.

„В пунктовете, в които работим, разпоредено, има вече медицински екипи, те работят, но отделянето на по-голям ресурс от този е излишно и няма да ни даде някаква по-голяма сигурност.

МВнР с препоръки при пътуване до Гърция, Южна Корея и Япония

Във връзка с появата на първи случаи на заразени с новия коронавирус Ковид-19 в Гърция, Министерството на външните работи препоръчва на българските граждани да следват указанията на местните власти и да следят текущата информация за развитието на здравната обстановка в страната

Министерството на външните работи съветва българските граждани да пътуват до Южна Корея само при неотложна необходимост. Външното ни министерство призовава за повишено внимание при пътуване и до Япония. Причината са повечето случаи на заболели там, обясни Бойко Христов от дирекция „Ситуационен център“ на МВнР.

За Япония съветите са основно за спазване на лична хигиена, допълни той. По думите му Южна Корея и Япония не представляват съществен риск, въпреки увеличаването на случаите на коронавирус там.

МВР в готовност за реакция

Органите на реда имат подготовка как да реагират в случай на поява коронавирус у нас, каза директорът на Главна дирекция Национална полиция главен комисар Христо Терзийски.

„МВР има готовност, ние ежедневно на нашите оперативки коментираме темата и нашите задачи за изпълнение имаме готовност, съставът знае как да работи при кризи, при бедствия и при ситуации, които изискват дейност, която не е ежедневна. Взели сме мерки, изпълняваме разпореждания и препоръки на здравните органи“.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев