АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВАКСИНИТЕ ЗА НЮКЯСЪЛСКА БОЛЕСТ ПО ПТИЦИТЕ ЩЕ БЪДАТ БЕЗПЛАТНИ ЗА СТОПАНИТЕ

Среща с кметовете на населени места по повод  разпространението на нюкясълска болест по птиците
27.02.2020 / 17:42

След решение на Общинската епизоотична комисия днес нейните членове се срещнаха с кметовете на населени места. Повод за това е разпространението на нюкясълска болест по птиците и инфлуенца /птичи грип/. Стана ясно, че всички собственици на птици трябва да имунизират животните срещу нюкясълска болест.

От областната дирекция на Българската агенция по безопасност на храните съобщиха, че големите птицеферми сами ще осигуряват ваксините, като те ще бъдат безплатни за стопаните, които отглеждат птици в така наречените „задни дворове“.

Кметовете на населени места ще имат ангажимент да разяснят на хората какво представляват заболяванията и какви трябва да бъдат мерките за превенция. От своя страна стопаните трябва да предоставят актуална информация колко и какъв вид птици отглеждат.

Стопаните трябва да предприемат мерки, като не трябва да допускат излизането на птиците извън дворовете и контакт с други животни. Трябва да се отглеждат на закрито. Необходимо е да съхраняват фуража само в закрити помещения и да се създадат условия за разделно отглеждане на патици и гъски от кокошките. При промяна в здравословното състояние на птиците следва да се уведоми ветеринарния лекар или кмета на населеното място.

„Всичко това се прави изцяло в интерес на хората“, съобщи на срещата кметът Стефан Радев.

От РЗИ-Сливен поясниха още, че птичият грип може да зарази и хората, като симптомите много наподобяват зимния грип, както и новия коронавирус.

„Затова е важно да се вземат превантивни мерки. Хората трябва да знаят какво трябва да се прави и какви биха били евентуалните последици от заразите“, допълни кметът.

Кметовете бяха запознати и с информация за коронавируса. Те ще получат материали от РЗИ, които да разпространят сред жителите на населените места.

Пресслужба на община Сливен

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев