АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОВЕДЕ СЕ СПЕЦИАЛИЗИРАНО ОБУЧЕНИЕ ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА РИСКОВОТО ПОВЕДЕНИЕ И ТРАФИКА НА ХОРА

Специализирано обучение
27.02.2020 / 17:27

На 26 февруари 2020 г. в Сливен се проведе специализирано обучение за инспектори Детска педагогическа стая, социални рабиотници от отдел „Закрила на детето” и педагогически специалисти, на тема Превенция на рисковото поведение и трафика на хора в контекста на ранната сексуализация на децата”, с лектор д-р Весела Банова – клиничен психолог, психоаналитик и доктор по социология, дългогодишен експерт в областта на социалните политики и закрилата на деца в риск.

Обучението се организира от Местната комисия за борба с трафика на хора (МКБТХ), гр. Сливен с цел повишаване капацитета по линия на превенция и противодействие на трафика на хора на специалисти от Сливен, Нова Загора, Котел, Твърдица, Сотиря, Кермен, Съдиево, Филаретово, Самуилово, Гавраилово, Тича и Крушаре.

Интернет и огромните възможности на мрежата крият предизвикателства пред съвременните подрастващи, някои от които са свързани с ранната сексуализация, рисково поведение при създаване на контакти онлайн и нерядко попадане в ситуация на злоупотреба и трафик на хора.

Именно поради тази причина специализираното обучение постави фокус, както върху особеностите на съвременните тийнейджъри, така и върху ефективните подходи за превантивна работа с тях, за да се постигне целенасочена превенция и взаимодействие по темата.

Практическата насоченост на по-голяма част от сесиите помогна на участниците да изведат основните принципи на превенция на престъплението, а след това да работят в малки групи за планиране на конкретни превантивни дейности на рискови поведения и трафик на хора.

В допълнение на това се наблегна на комуникацията „родители-училище-институции”, която да дава на децата посланието, че техните родители, учители и заинтересовани представители на институции, работещи по линия противодействие на трафика на хора, работят в сътрудничество.

Инициативата е част надграждане на партньорските дейности между трите Местни комисии за борба с трафика на хора в Сливен, Бургас и Благоевград, с цел постигане на по-ефективни политики за противодействие на престъплението трафик на хора на регионално ниво и по-добър и дългосрочен ефект в изпълнението на държавната политика и стратегия в областта на борба с трафика на хора.

Пресслужба на община Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев