АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

14 ДУШИ ПОД НАБЛЮДЕНИЕ ВЪВ ВМА

Началникът на ВМА и шеф на кризисния щаб проф. Венцислав Мутафчийски н
27.02.2020 / 09:30

14 души се наблюдават във ВМА. Те са настанени с грипна симптоматика, няколко от тях с пневмония. Това съобщи директорът на ВМА и шеф на създадения заради коронавируса Кризисен щаб Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг пред болницата.

От тези 14 души четирима са чужди граждани - японец, португалец, италианец и египтянин. Останалите са българи, пътували в близко време до рискови дестинации.

Резултатите от изследванията им се очакват днес следобед.

Засега няма потвърден случай на коронавирус в двете лаборатории - ВМА и Националната референтна лаборатория. В страната има настанени в различни болници пациенти, като Мутафчийски призна, че за някои от случаите щабът разбира от медиите.

Мутафчийски даде отчет и за проведената успешно евакуация с правителствения самолет на групата деца от Каварна, които бяха на обучение в близост до Милано. Тази нощ те пристигнаха успешно на летището във Варна, придружавани от полк. доц. Димо Димов, началник на Катедра "Медицина на бедствените ситуации" към ВМА.

Учениците ни, прибрани от Италия, остават под карантина у нас. Не са имали контакт с много хора и не проявяват симптоматика.

По време на полета нито един от пътниците не е проявил болестна симптоматика. При направените прегледи след пристигане на българска земя също не са констатирани проблеми - и децата, и преподавателите им са в добро здравословно състояние. Няма да бъдат хоспитализирани, тъй като не проявяват каквито и да било симптоми на болестта. Дадени са им допълнителни указания и е препоръчано да си останат вкъщи, докато премине карантинният период от 14 дни.

В следващите дни най-вероятно ще се появят първите случаи на коронавирус у нас, очаква и началникът на детското отделение в Инфекциозна болница доц. д-р Атанас Мангъров. "Ще се докажат, защото най-вероятно ги има, но просто не сме ги потвърдили - няма потвърден случай", посочи той в студиото на БиТиВи.

Мангъров цитира данни от статия в американско специализирано издание, които сочат, че 81% от доказаните случаи в Китай са леки - тоест при тях няма абсолютно никаква нужда от хоспитализация. 14% са случаите, в които пациентите проявяват клинични симптоми, и едва 5% са тежко болните.

По думите му ситуацията с коронавируса е аналогична с грипните епидемии всяка година. "Няма как да се скрием от това нещо, това е като природно явление, като ежегодните епидемии от грип", заяви Мангъров, призовавайки най-вече за спокойствие.

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев