АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЛАВРОВ ОТХВЪРЛИ “НЕПРИЕМЛИВИТЕ НАМЕЦИ” НА САЩ ПО ПОВОД СИРИЯ

Руският външен министър Сергей Лавров
26.02.2020 / 11:25

Москва смята изявленията на САЩ за възможността за постигане на споразумение с терористите в Сирия за неприемливи, заяви руският външен министър Сергей Лавров.

Според Лавров Русия е притеснена от отношението на САЩ към “Джебхат ан Нусра”.

„Тези две структури - “Джебхат ан Нусра” и “Хаят Тахрир аш Шам” - са официално включени в списъците на терористичните организации, които се съставят от Съвета за сигурност на ООН, те също са включени в националните списък на терористичните организации в САЩ. Независимо от това, не за първи път служителите на Вашингтон, включително специалният представител на САЩ за Сирия, г-н Джеймс Джефри, правят изявления, които предполагат, че смятат “Хаят Тахрир ащ Шам” за не толкова терористична организация и че е възможно при някои обстоятелства да се установи диалог”, заяви министърът.

Той добави, че това не е първият път, когато Русия чува подобни „доста прозрачни намеци“, считайки ги за „абсолютно неприемливи“.

„Споразуменията, които бяха постигнати още през септември 2018 г. и бяха потвърдени година по-късно, беше ясно, че зоната на деескалация се превръща в зона на ескалация, защото оттам бандитите, които не искаха да се разграничат от никого, нападаха обекти извън зоната. Никой никога не е постигнал съгласие в рамките на приетите споразумения между президентите на Руската федерация и Турция, че по терористите няма да бъдат нанасяни ответни удари, ако действат по съответния начин”, заяви Лавров.

Той отбеляза, че в това няма нищо неочаквано за никого. Лавров изрази увереност, че турските военни “виждат всичко перфектно и разбират”.

"Много пъти терористите са атакували нашите позиции и позициите на сирийските войски, цивилни обекти от мястото, където са разположени наблюдателните пунктове на Турската република”, заяви министърът.

„Сега се подготвят поредните консултации, които, надяваме се, ще ни доведат до споразумение как да гарантираме, че това наистина е зона за деескалация и терористите да не я управляват”, добави Лавров.

Той също така изрази надежда, че новите консултации с Анкара ще изяснят функционирането на зоната за деескалация в Идлиб.

"Категорично ще се противопоставим на всякакви опити за оправдаване на терористите, които са определени като такива от Съвета за сигурност на ООН", увери руският министър.

Миналата седмица пратеникът на Русия в ООН Василий Небензя заяви, че САЩ не могат да принудят сирийското правителство да преговаря с терористи.

В петък президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган обсъдиха ситуацията в сирийската провинция Идлиб, те изразиха своя ангажимент към всички постигнати по-рано споразумения за Сирия.

https://pogled.info/svetoven/lavrov-othvarli-nepriemlivite-nametsi-na-sasht-po-povod-siriya.113737

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев