АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЕКОМИНИСТЪРЪТ СЕ ПРОТИВОПОСТАВИ НА БОРИСОВ И ЗАГОВОРИ ЗА НАПУСКАНЕ

Емил Димитров
25.02.2020 / 15:45

Според Емил Димитров арестите не са насочени срещу престъпниците и ще блокират работата на институциите. Димитров заяви, че всеки момент трябва да се очаква шефът на РИОСВ - Пловдив, който от две седмици там е директор, да стане отговорен, че години наред са депонирани отпадъци. "Искам да кажа, че още днес този човек го отзоваваме да си идва в София, няма нужда нещо да е траело 20 години и накрая да отиде някой, да състави актовете, да предприеме действия и той да се окаже виновен за това. Прибирам си го директора в София, връщам си го на местото", заяви Димитров. На въпрос кой ще назначи на негово място министърът каза: "Ще намерим някой глупак като мен да оглави министерство или да оглави дирекция там, за да може след два часа да го арестуват него, за да покажат колко много се работи. Как не можаха да намерят този с депото, който и фактури е издавал".

Екоминистърът се противопостави на Борисов и заговори за напускане

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров, който преди около месец и половина смени на поста арестувания Нено Димов, даде доста остро интервю днес пред БНТ. В полуироничен стил той се противопостави на последните действия на прокуратурата в Пловдив, разкритикува премиера Борисов, че кадрува в РИОСВ - Враца и заговори за напускане. Директно или завоалирано той каза неща, които се говорят отдавна: арестите из институциите ще направят така, че чиновниците просто да не работят; от страх те няма да разписват нищо, няма да предприемат действия. И че в крайна сметка се цели показност.

Димитров, който е представител на "Обединени патриоти" в управляващата коалиция, направи изявлението четири дни след като националистите за пореден път публично се разсърдиха на ГЕРБ, този път покрай назначенията в Комисията за регулиране на съобщенията. Тогава депутати от ОП също заговориха за напускане на управлението.

Коментарът на Димитров основно бе по повод ареста на шефката на Басейнова дирекция - Пловдив Цветелина Кънева вчера. Самият той бе казал часове след прокурорската акция, че дамата е задържана поради незаконни сондажи. Ето думите му днес: "Браво на икономическа полиция, браво, че там имаше въоръжени мъже. Предполагам, че тази жена с химикалката е могла да застреля някого или е била терорист. Решили са, извели са я. Нарочно не съм се обаждал да питам за детайли заради тези сондажи, които са в един от заводите. Но те са установени от 2003 г. Тази жена е от последните две години, тя е създавала актове. Със същия успех шефа на РЗИ беше освободен, защото имаше сметища незаконни в реката, имаше други проблеми с опазване на околната среда. И аз помолих човек от София да напусне поста си - зам.-изпълнителен директор на изпълнителната агенция по околната серда и водите и да го изпратя в Пловдив, за да може да укрепи местното РИОСВ, за да работи. Както виждаме, икономическа полиция (...) не е заловила и този, които направи незаконното сметище и издавал фактура за това да загробва там материали. Страда, този който е на Басейнова. Така са решили - не се бъркам".

Димитров заяви, че всеки момент трябва да се очаква шефът на РИОСВ - Пловдив, който от две седмици там е директор (визиран по-горе в изказването), да стане отговорен, че години наред са депонирани отпадъци. "Искам да кажа, че още днес този човек го отзоваваме да си идва в София, няма нужда нещо да е траело 20 години и накрая да отиде някой, да състави актовете, да предприеме действия и той да се окаже виновен за това. Прибирам си го директора в София, връщам си го на местото", заяви Димитров. На въпрос кой ще назначи на негово място министърът каза: "Ще намерим някой глупак като мен да оглави министерство или да оглави дирекция там, за да може след два часа да го арестуват него, за да покажат колко много се работи. Как не можаха да намерят този с депото, който и фактури е издавал".

Димитров осъди ареста на Кънева, който според него трябва да стресира системата. "Явно гледаме много филми за Рамбо в Пловдив", каза той. Но все пак оневини прокуратурата - проблемът бил в дългогодишните натрупвания.

Според Димитров при този стил на работа чака оставки на ръководителите и на другите басейнови дирекции в страната. "Вече не мога да гарантирам, че ще има контрол върху замърсяването на реките", заяви екоминистърът.

По думите му сега има конкретни дирекции, които няма да работят - в Пловдив РИОСВ и Басейнова дирекция, но и РИОСВ - Враца. В екоинспекцията в северозападния град според Димитров имало човек, който създава паника. Но нямало как да го освободи, защото е назначен от премиера Борисов.

Самият Димитров също можело да си тръгне, ако някой го помоли. За краткото време на поста си бил спечелил доста врагове.

Източник: "Сега", БНТ

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев