АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МОН ОСИГУРЯВА 46 МИЛИОНА ЗА СТУДЕНТСКИ ПРАКТИКИ В РЕАЛНА РАБОТНА СРЕДА

Студенти
24.02.2020 / 14:21

С 46 милиона лева, осигурени от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, Министерството на образованието и науката стартира изпълнението на проект „Студентски практики - фаза 2“. Той надгражда постигнатото по проект „Студентски практики - фаза 1“и продължава политиката на министерството във висшето образование, насочена към засилване връзката между образованието и бизнеса и осигуряване на необходимите кадри за бъдещото развитие на страната, съобщиха от МОН, цитирани от БГНЕС.

Срокът за изпълнение на проекта е 40 месеца, от 13.01.2020 г. до 12.05.2023 г., в които се предвижда 44 000 студенти от 43 висши училища-партньори по проекта да имат възможност да проведат практическо обучение по специалността, по която се обучават, в реална работна среда.

Целта на проект „Студентски практики - фаза 2“ е повишаване качеството на висшето образование чрез провеждане на практически обучения на студентите в реална работна среда. Изпълнението му ще допринесе за директен диалог между образованието и бизнеса, между теорията и практиката, както и ще осигури обратна връзка от бизнеса към висшите училища за съответствието на съдържанието на учебните планове и програми към нуждите на пазара на труда.

Наличието на добре подготвени специалисти и изследователи е решаващ фактор за икономическия растеж и иновациите във всяко съвременно общество. Все повече е необходимо е да се инвестира в изграждането на висококвалифициран човешки потенциал с нови умения във високотехнологични области, на дигитално грамотни специалисти, които да създават нови продукти.

Сериозният недостиг на кадри в областта на педагогическите, инженерно-техническите и природните науки, както и изоставането в обучението по нови професии, необходими за зелената икономика, високотехнологичните и иновативни дейности са мотивите, поради които с предимство в проекта ще се включват студенти, обучаващи се в тези области. Предвижда се обучение в реална работна среда на 6000 студенти от областта на педагогическите науки, на 7000 студенти, които се обучават в технически специалности, и на 2700 студенти от областите природни науки, математика и информатика.

За участие в проекта могат да кандидатстват всички действащи студенти от висшите училища-партньори по проекта, включени в Регистъра на всички действащи и прекъснали студенти и докторанти, поддържан от Министерството на образованието и науката.

Един студент може да бъде включен в практическо обучение по настоящия проект един път в рамките на своето обучение за придобиване на всяка една от образователно-квалификационните степени (ОКС) по съответната специалност.

Допуска се студентите, които се обучават по специалности, за които се предвижда обучение само за придобиване на ОКС „магистър“, да бъдат включени в до две практически обучения, финансирани по ОП НОИР, в т. ч. и по настоящия проект за целия период на обучението си.

Практическото обучение трябва да съответства на изучаваните от студента професионално направление или специалност и се провежда в рамките на 240 астрономически часа. Това става с помощта и под контрола на ментор от организацията, която провежда практиката, и на академичен наставник от висшето училище. При успешно приключило практическо обучение студентът получава удостоверение и стипендия в размер на 600 лева.

Допустими обучаващи организации са стопански и нестопански организации, в т.ч. и държавна и общинска администрация, училища и обучителни организации, синдикални и работодателски организации и други юридически лица, които са регистрирани в Търговския регистър или други нормативно утвърдени регистри, минимум 6 /шест/ месеца преди регистрацията си в информационната система на проекта.

Проект „Студентски практики - фаза 2“ се изпълнява от Министерството на образованието и науката по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020, съфинансирана от Европейския социален фонд.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев