АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЖИТЕЛИ НА ГРЪЦКИ ОСТРОВИ БЛОКИРАХА СТРОЕЖА НА БЕЖАНСКИ ЦЕНТРОВЕ

ОХИ -  Самос, Лесбос и Хиос, с подкрепата на местните власти, блокира изграждането на затворени центрове за бежанци и мигранти
24.02.2020 / 14:07

Местното население на Самос, Лесбос и Хиос, с подкрепата на местните власти, блокира изграждането на затворени центрове за бежанци и мигранти, съобщава МИА.

Дейностите започнаха през уикенда със спиране на работата на булдозери и камиони. В Лесбос и Хиос местните жители организираха мирни протести снощи.

Две общини на остров Самос излязоха с изявление, в което изразяват несъгласието си с изграждането на центровете, а извънредните общински съвети, насрочени за сряда, ще предложат блокада на строителството.

Федерацията на фермерските сдружения на остров Лесбос призовава земеделските стопани да бъдат "готови по всякакъв начин да предотвратят" началото на строителството.

Правителството е обвинено в издевателство над 200-те хиляди жители на островите.

То обаче е решено да продължи своята дейност и да започне изграждането на нови затворени центрове. Говорителят на гръцкото правителство Стелиос Пецас вчера по телевизия Скай призова местните жители да не спират строителството.

„В интерес на населението на островите и на цялата страна е да се изграждат затворени центрове. Това е ясно. Ако не се построят затворените центрове, както хората искат, ще останат отворените центрове. Те казват: „затворете отворените“. Да предположим, че отворените бъдат затворени, а затворените не бъдат изградени. Къде ще отидат (бежанците и мигрантите)? Не е толкова просто. Изглежда хората не вярват, че ще изградим затворени и ще закрием отворените центрове“, каза Пецас.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев