АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЗАПОЧВАТ ИЗСЛУШВАНИЯТА ПО ДЕЛОТО ЗА ЕКСТРАДИЦИЯТА НА АСАНДЖ В САЩ

Джулиан Асанж
24.02.2020 / 08:06

Днес в Лондон започват изслушвания по делото за екстрадиране на основателя на „Уикилийкс“ Джулиън Асандж в Съединените щати по обвинения в държавна измяна. В неделя бащата на Асандж го посети в затвора „Белмарш“, а негови привърженици останаха на палатков лагер пред съда, в който ще бъдат изслушванията.

Джон Шиптън, бащата на Джулиън Асандж, призова той да бъде освободен под гаранция. Шиптън заяви пред репортери, че синът му постоянно е обект на тормоз, а килията му е била претърсена преди посещението. Шиптън бе придружен от гръцкия икономист Янис Варуфакис. По-късно двамата се срещнаха с представители на „Репортери без граници“.

„Трябва да спрем екстрадирането на Асандж в интерес на 300-те години модерно общество, на 300-те години опит за утвърждаване на човешките права и граждански свободи на Запад и целия свят“, изтъкна Варуфакис.

Кристоф Делор, генерален секретар на „Репортери без граници“, посочи, че „ ако Асандж бъде екстрадиран в Америка, това ще означава, че журналистиката е смятана за шпионаж и това ще е заплаха за всички журналисти, които разкрият лъжите на правителствата, в която и да е страна“.

Асандж е издирван в Съединените щати по 18 обвинения в публикуване на секретни документи преди 10 години в сътрудничество с бившата анализаторка в американското разузнаване Челси Манинг.

Ако бъде признат за виновен го очакват 175 гдини затвор. Музикантът Роджър Уотърс, Янис Варуфакис и дизайнерката Вивиан Уестууд държаха речи в подкрепа на Асандж пред негови привърженици в Лондон.

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев