АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЧЕРНОБИЛ В САЩ: КАК ДЕСЕТИЛЕТИЯ СМЪРТОНОСНА ОПАСНОСТ ОСТАВА СКРИТА

Токсично
21.02.2020 / 14:52

Нова продукция на САЩ по истински случай разказва разтърсваща история, подобна на тази в Чернобил. Американският гигант зад Тефлон тровел населението с опасно токсично вещество, което причинявало рак и различни деформации като удължаване на крайниците, пише "Daily Mail".

Всичко започнало през 1998 г. с гневен телефонен разговор на земеделски производител, който се обадил, за да се оплаче как стотици негови говеда мистериозно умират.

Фермерът Уилбър Тенант описал как всички останали в неговия град Западна Вирджиния го отлъчили, след като обвинил DuPont, химическия гигант, чиято огромна фабрика доминира над града.

Тенант се обърнал към адвоката Роб Билот, който първоначално приел случая на шега, но разследването, което провел, дало неочаквани и стряскащи резултати. Билот бил напът да разкрие един от най-големите индустриални скандали в историята на САЩ.

В безобразие, наречено „американски Чернобил“, DuPont десетилетия криел смъртоносната опасност от излагане на химикал, използван в производството на тефлон, неговото „чудо“ покритие против залепване.

Токсичният химикал - фино, прахообразно бяло вещество, което лесно се разпространява във въздуха, се нарича перфлуороктанова киселина (PFOA или C8) и понастоящем е толкова разпространено из света, че дори е открито в полярни мечки, делфини и орли.

Наричан е „вечен“ химикал, тъй като едва ли някога се разгражда - според проучванията присъства в организмите на 90 процента от световното население.

Ефектите му върху животни и хора в близост до фабриката на DuPont били ужасяващи - рак, деформации при раждане, удължени органи и почернели, гниещи зъби.

Сега историята за това как ужасното му въздействие е било показано на бял свят, е превърната в игрален филм „Dark Waters“, чиято премиера ще е във Великобритания следващата седмица.

Марк Ръфало ще бъде в ролята на адвоката Билот, а Ан Хатауей като съпругата му Сара, друга юристка.

„Това е ужасна история, която трябва да бъде разказана. Това е история за нашето време“, казва Руфало, който играе филмите„ Хълк “във филмите за супергерои на Marvel. Той разработил и продуцирал филма, след като прочел статия във вестник за упоритата борба на Билот срещу DuPont, една от най-големите индустриални корпорации в света.

Според Билот скандалът може да е на 20 години, но и до днес е изключително важен.

„Говорим за химикал, който успя да намери своя път в кръвта на почти всичко на планетата“, каза той.

Отнело седем години учените, за да завършат своите изследвания - мъчително дълго чакане на участващите. През това време някои от клиентите на Билот починали от рак - включително Уилбър Тенант и съпругата му. Самият Билот развил медицински проблеми, свързани със стреса, включително неясна реч и частична парализа.

През декември 2011 г. учените най-накрая започнали да публикуват своите открития, свързвайки PFOA с шест заболявания - рак на бъбреците и тестисите, заболяване на щитовидната жлеза, висок холестерол, прееклампсия и улцерозен колит. Констатациите били особено шокиращи, защото показали, че химикалът е засегнал почти цялото тяло, дори при ниски нива на експозиция.

DuPont продължава да отрича отговорност. Той пусна изявление, в което казва, че смята, че новият филм „погрешно представя неща, случили се преди години, включително нашата история, нашите ценности и наука“, добавяйки, че „безопасността, здравето и защитата на планетата са основни ценности в DuPont“.

Той спря да използва PFOA през 2013 г., но експертите смятат, че все още се произвежда в Китай, докато подобни заместващи химикали, използвани от DuPont и неговите конкуренти, предизвикаха нови проблеми.

Главно поради факта, че PFOA се транспортира лесно във водни капчици в облаци, той се е разпространил по цялата планета. Всички, освен най-младите от нас, имат следи от PFOA в организма. Тестовете показват, че той е в кръвта на почти 99 на сто от възрастните американци.

Очаква се PFOA да остане в околната среда още хиляди години - но битката не е приключила. DuPont е обвинен в подобни отравяния и на други места в САЩ.

А Роб Билот все още е на бойната пътека. Миналата година той заведе поредно дело за класови действия, този път от името на всички в САЩ, със следа от смъртоносния химикал в кръвта им.

https://dariknews.bg/novini/sviat/chernobil-v-sasht-kak-desetiletiia-smyrtonosna-opasnost-ostava-skrita-snimki-2213024

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев