АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НОВ КРЪГ ПРЕГОВОРИ ПО МНОГОГОДИШНАТА ФИНАНСОВА РАМКА НА ЕС В БРЮКСЕЛ

 Урсула фон дер Лайен, Ангела Меркел и Еманюел Макрон на преговорите в Брюксел
21.02.2020 / 08:59

След двустранни срещи през цялата нощ за бъдещето на многогодишната финансова рамка за 2021 - 2027 година, по-късно през деня се очаква нов кръг от преговори в Брюксел.

Субсидиите за земеделието се оказаха една от основните теми на разговорите, водени от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

След едночасов разговор между френския президент Еманюел Макрон и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, от Елисейския дворец направиха кратък анонс, че Макрон „води активна битка“, за да запази средствата за общата селскостопанска политика.

Около час продължи и срещата между Мишел и лидерите на Австрия, Дания, Швеция и Нидерландия. След срещата премиерът на Нидерландия Марк Рюте заяви, че срещите на Мишел продължават.

„А аз отивам в леглото“, допълни с усмивка Рюте. Повечето лидери, които се оттеглиха за кратка почивка, си тръгнаха с усмивка, което обаче не е сигурен сигнал, че може да се стигне до пробив.

Късно снощи се появи очакването, че около полунощ ще има ново общо събиране около кръглата маса, а тази сутрин се очаква „ново и свежо предложение“.

Вчера при пристигането си в Брюксел, премиерът Бойко Борисов заяви, че преговорите ще бъдат трудни, а той самият – предпазлив и все пак – оптимист:

„Ако така завършат преговорите, мисля, че ние ще сме доволни“, посочи Борисов.

Освен около земеделието, сериозен дебат има и върху размера на общия бюджет. Конфликтните точки идват от страните – донори, които не желаят да правят още по-големи вноски към общата хазна, докато „приятелите на кохезията“, са готови на по-големи вноски от собствения си бюджет, стига след това отново да са в групата на нетните – получатели.

Трудни среднощни преговори в различни формати – така бих определила в няколко думи приключилите около 4 часа местно време разговори на европейските лидери по следващия 7-годишен бюджет на Европейския съюз, коментира в предаването „Преди всички“ пратеникът на БНР в Брюксел Марта Младенова.

В късните часове снощи се появи информация, потвърдена и от участници в разговорите, че може би тази сутрин ще има ново и свежо предложение, което да даде нов тласък на преговорите около кръглата маса. Дали това ще се случи, ще разберем най-рано към 10 часа брюкселско време, когато е очакваното подновяване на работата на Европейския съвет.

Основното впечатление от среднощните разговори е, че преговорите са много трудни, а готовност за отстъпки – не се проявява от всички участници. Френският президент Еманюел Макрон проведе едночасова двустранна среща с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, от която излезе безмълвен. След това от Елисейския дворец уточниха, че Макрон „води активна битка за запазване на средствата за общата селскостопанска политика“. Земеделието бе във фокуса на разговорите с ирландската делегация и като казвам „делегация“, имам предвид, че премиерът на Ирландия пристигна след полунощ на срещата. Разговорите от името на Словакия също дълго време се водиха чрез делегация, а премиерът бе представен от чешкия си колега Андрей Бабиш.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел проведе в ранните часове на днешния ден среща и във формата Вишеград. Полша, Унгария, Чехия и Словакия настояват за повече пари за регионално развитие и земеделие, което стана ясно от публикация в Туитър на полския премиер Матеуш Моравецки.

Многостранна среща е проведена и с лидерите на страните – донори, които настояват за по-умерени харчове. Сред тях е и Нидерландия, но от анонса на премиера Марк Рюте не става ясно дали държавите са убедени, че трябва да внасят повече в европейската хазна.

Не е ясно какво са си казали германският канцлер Ангела Меркел и Шарл Мишел. От пресслужбата на Меркел бе оповестено, че тя се е прибрала в хотела си сравнително рано с готовност да се върне във всеки един момент.

Спорните точки са много – не само с колко пари трябва да разполага общата европейска хазна, в която се отваря пропаст след напускането на Великобритания, но и как да бъдат набавени. Европейската комисия и Европейският съвет имат по-близки предложения – за вноски малко над един процент от брутния национален доход на страните – членки. Европарламентът обаче настоява процентът да е 1.3, а председателят му Давид Сасоли вчера бе единственият, който даде нарочна пресконференция. На нея потвърди готовността си за диалог, но и категоричното неодобрение на предложенията на Комисията и Съвета.

Не е ясно какви отстъпки е готова да направи Урсила фон дер Лайен, която участва в множество срещи след пристигането си в Брюксел. Председателят на Европейската комисия категорично иска повече пари за зелената сделка, за наука и технологии.

Много спорни остават и въпросите със „собствените източници“ – т.е. приходите, които ще влизат директно в общоевропейската хазна от налога върху пластмасата и търговията с въглеродни емисии.

Ако не се стигне до скорошно решение, Европа е заплашена от безпрецедентна ситуация да остане без бюджет от началото на следващата година. Това ще забави създаването на оперативните програми за всяка държава, следователно – усвояването на евросредствата.

Най-вероятно срещата в Брюксел ще е една от най-дългите в историята. Тя започна вчера, а очакванията са да продължи до събота, което доведе и до промени в градския транспорт в Брюксел. Най-вероятно през март ще има нова голяма среща за парите на Европа.

 
 

Copyright © 2008-2022 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев