АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СТАЧКУВАТ ПРЕПОДАВАТЕЛИТЕ В ДЕСЕТКИ БРИТАНСКИ УНИВЕРСИТЕТИ

Преподаватели в 74 британски университета започват 14-дневна стачка във връзка със заплащането, пенсиите и условията на работа
20.02.2020 / 14:35

Преподаватели в 74 британски университета започват 14-дневна стачка във връзка със заплащането, пенсиите и условията на работа. Предполага се, че повече от 1 милион студенти ще бъдат засегнати.

Поредната стачка на преподавателите, организирана от профсъюза на университетите и колежите, започва днес и ще приключи на 13 март.

Подобна 8-дневна стачка имаше през ноември и декември.

По-рано през февруари и март миналата година също имаше стачни действия. Така че в рамките на една години студентите за трети път са изправени пред прекъсване на занятията им.

Университетските власти заявиха, че стачките не са начин да се върви напред и обещаха да положат максимални усилия за намаляване на последствията за студентите.

Профсъюзът е разгневен, че членовете му трябва да плащат 9,6% пенсионни вноски, което е увеличение в сравнение с досегашните 8 процента, и искат университетите да поемат повишението.

В допълнение към стачката членовете на профсъюза предприемат и други мерки, включващи работа само срещу договор, отказ да се заместват отсъстващи колеги и отказ за пренасрочване на загубените лекции по време на стачката.

Профсъюзът и университетите взаимно се обвиняват в нежелание за водене на преговори и намиране на решение на трудовия спор.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев