АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПАРЛАМЕНТЪТ ОТКРИ ПРОЦЕДУРА ЗА ИЗБОР НА НОВ УПРАВИТЕЛ НА НЗОК

НЗОК
19.02.2020 / 20:18

Парламентът откри процедура за избор на нов управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). В понеделник до 18.00 часа ще могат да се внасят кандидатури. Само в последните три години Касата смени трима управители.

На фона на натрупаните проблеми новината за стартиралата процедура не е свързана с особени очаквания, особено от опозицията. Причините – симптоматичното състояние с честите смени на управители на Здравната каса. Предстои избор на 19-ия, като нито един от предшествениците му не е довършил мандата си. За последните три години, например, един мандат управляваха трима - д-р Глинка Комитов, проф. Камен Плочев и д-р Дечо Дечев, който обяви, че остава на поста до 12-и март, с което затваря мандата.

По информация на „Хоризонт“ конкретен кандидат все още няма и ще е усилие да се излъчи и в следващите дни.

Заместник-председателят на Народното събрание и член на здравната комисия д-р Нигяр Джафер е категорична, че това, което се случва с управлението на Здравната каса, е ясна симптоматика и е свързано с липсата на реформи и грешно функциониращ модел в здравеопазването.

Д-р Георги Михайлов от БСП, член на здравната комисия в парламента, също обърна внимание в честата смяна на управители на Касата, която също, по думите му, е огледало на състоянието в здравеопазването.

От опозицията са категорични, че кризата в управлението на Касата е знак, че не личностите са важни.

Гласуваната процедура предвижда в следващите пет дни предложения на кандидати за управител на НЗОК да могат да се правят от парламентарните групи. Кандидатите ще бъдат проверявани за принадлежност към бившата Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия. Допуснатите кандидати ще бъдат изслушани в комисията по здравеопазване в Народното събрание на открито заседание, където ще изложат вижданията си за развитие на дейността на Националната здравноосигурителна каса. Реалният избор ще е в пленарната зала. Ако има кандидат, то той трябва да бъде избран до 12-и март.

Чисто процедурно „Обединени патриоти“ като по-малък коалиционен партньор в управлението са се разбрали ГЕРБ да предложат нов управител, а патриотите да предложат подуправител. Това уточни за „Хоризонт“ д-р Калин Поповски, член на здравната комисия и депутат от ОП. Той не се съгласи с мненията, че управителят на Здравната каса няма особена тежест и защити политиките в областта на здравеопазването, макар да призна, че има още много несъвършенства и проблеми.

Д-р Калин Поповски призна, че е бил убеждаван да бъде кандидат за управител на Касата, но е отказал и допусна, че ако ГЕРБ не излъчат кандидат извън парламента, хипотетично е възможно да посочат и някой от редицата на парламентарната им група. Също призна, че все по-трудно се намират желаещи – а причините откри в опит за отбягване на икономически и политически натиск.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев