АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДЕПУТАТИТЕ ИЗСЛУШВАТ ДВАМА МИНИСТРИ ЗА МЕРКИТЕ СРЕЩУ КОРОНАВИРУС

Народно събрание
19.02.2020 / 10:17

Отрицателни са пробите за коронавирус на 23 души, които са пристигнали в България от Азия. Това обяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев при изслушването в парламента.

По искане на външно министерство са издадени предписания и за служителите на ведомството, а за всички в България действа специална телефонна линия, обясни Ананиев.

"Министерство на здравеопазването отвори информационна телефонна линия, на която граждани и организации могат да задават своите въпроси, свързани с коронавируса. Всеки може да получи информация относно симптомите на коронавируса, мерките, които следва да бъдат предприети при пътуване до държавите с регистрирани случаи, работата със стоки и пристигащи от Китай и други".

Кирил Ананиев и Младен Маринов трябва да дадат информация и за конкретни случаи, настояха от "Воля".

Двама пациенти от Велико Търново, пътували до Китай, са поставени под домашно наблюдение за евентуална проява на симптомите на коронавируса, под наблюдение е и украински гражданин в Стара Загора.

Още преди два дни стана ясно, че пробата за коронавирус на украинския гражданин е отрицателна. Той обаче е под карантина в болница в Стара Загора. Актуална информация се очаква да даде министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Изслушването е точка първа в дневния ред.

Очаква се на второ четене да бъде приет и законът за независимия финансов одит. В преходните и заключителните разпоредби управляващите предлагат нов налог за стаите и апартаментите за гости. Апартаментите и стаите за гости, които се отдават краткосрочно под наем, ще заплащат туристически данък на общините. Той е приравнен на хотелите и други туристически обекти с една звезда.

Правилото се отнася и за имотите, отдавани през популярните онлайн платформи. Ако бъде приет в предложения вид, тези имоти ще плащат между 40 и 80 стотинки на нощувка на местните бюджети.

До края на март се очаква да бъде публикувана и наредбата, която да определи правилата за регистрация на такива имоти.

Депутатите ще приемат и процедурни правила по условията и реда за предлагане на кандидати за управител на НЗОК, както и на процедурата за избор от Народното събрание. Така до десет дни ще са ясни имената на кандидатите.

Мандатът на досегашния управител доктор Дечо Дечев изтича на 12 март.

 
 

Copyright © 2008-2022 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев