АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВСС ОБРАЗУВА ДИСЦИПЛИНАРНО ПРОИЗВОДСТВО СРЕЩУ СЪДИЯ МИТАЛОВ

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС)
18.02.2020 / 20:14

Със 7 гласа „за“ срещу 4 „против“ Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) образува дисциплинарно производство срещу съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов. Той и семейството му получиха забрана за влизане в САЩ с мотива, че магистратът е бил замесен в корупционни действия. Правосъдният министър Данаил Кирилов се обяви за отстраняването на Миталов с мотива, че целият случай накърнява доброто име на съдебната система.

Сред по-известните решения на съдията в последно време беше това да разреши на обвинения в шпионаж лидер на Движение „Русофили“ Николай Малинов да пътува в Русия, за да получи орден лично от Владимир Путин. Налице е неизпълнение на служебни задължения по частното дело за пускането на Малинов да пътува до Москва, твърди Кирилов в представеното искане с допълнение.

Атанаска Филева ще е докладчик на дисциплинарния състав, който ще проверява действията на Миталов.

Дисциплинарката е образувана само по документи, дадени от министър Кирилов, каза представляващият ВСС Боян Магдалинчев. Мнозинството прие, че е достатъчно само формално основание за дисциплинарно разследване на Миталов, допълнител Цветанка Пашкунова. Документи от САЩ не са получени.

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев