АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СВЕТОВНИ ЛИДЕРИ УЧАСТВАТ В МЮНХЕНСКАТА КОНФЕРЕНЦИЯ ПО СИГУРНОСТТА

Председателят на Мюнхенската конференция по сигурността проф. д-р Волфганг Ишингер
14.02.2020 / 08:05

Днес започва 56-ата Мюнхенска конференция по сигурността, в която ще участват около 40 държавни и правителствени ръководители, сред които и българският премиер Бойко Борисов.

В близо 100-страничния доклад за предстоящите дискусии в Мюнхен изтъкнати икономисти и специалисти по сигурността твърдят, че общественият модел на Запада е пред разпад. И очертават четири основни причини: растящ национализъм, оспорвана глобализация, военно въздържане на Запада и намаляваща солидарност като основна градивна единица на западното общество.

Социологическо проучвано по поръчка на Мюнхенската конференция за сигурност показва, че западните общества предпочитат да не се наместват в световните конфликти, като търговския спор между Съединените щати и Китай и взаимните обвинения между Вашингтон и Москва.

Над 500 влиятелни гости от цял свят и 1300 журналисти пристигат днес в Мюнхен, 35 държавни глави и правителствени ръководители, над 100 министри на външните работи и на отбраната. Сред тях са германският президент Франк-Валтер Щайнмайер, американският държавен секретар Майк Помпейо, френският президент Еманюел Макрон и иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф.

Във форума ще вземе участие и българският външен министър Екатерина Захариева.

На 15 февруари на специална церемония в кулоарите на Захариева ще връчи най-високото отличие на МВнР - почетния знак „Златна лаврова клонка“, на председателя на Мюнхенската конференция по сигурността Волфганг Ишингер.

 
 

Copyright © 2008-2022 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев