АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НЕУТРАЛИТЕТЪТ НА ШВЕЙЦАРИЯ Е ПОСТАВЕН ПОД ВЪПРОС СЛЕД АФЕРА ЗА ШПИОНАЖ В ПОЛЗА НА ЦРУ

Швейцария
13.02.2020 / 22:19

В центъра на критиките са опасенията, че Берн е бил съучастник, най-малкото мълчалив, на тези тайни дейности, които петнят международната репутация на страната, където са разположени централите на много институции на ООН и на организации като Международния комитет на Червения кръст. "Добрата, неутрална, необвързана Швейцария приютяваше една де факто агенция на съюзнически разузнавания", коментира вчера в. "Трибюн дьо Женев" в редакционна статия, оценявайки като "много вероятно" "официална Швейцария" да си е "затваряла очите" в името на своя неутралитет. Според разследване на в. "Вашингтон пост", германската телевизия Цет Де Еф и швейцарското държавно радио и телевизия през 1970 г. американските тайни служби са купили компанията Крипто АД (Crypto AG), лидер на пазара на портативните машини за криптиране, за да провеждат заедно с (германското външно разузнаване БНД) обширна дейност за прехващане на поверителни комуникации. Двете агенции "са направили промени в машините на фирмата, за да разбиват лесно кодовете, които страните (клиенти) използвали за изпращане на криптирани съобщения", се казва в разследването, публикувано във вторник.

"Излизане от кашата"

По този начин са били получени ценни данни по време на големи кризи, като взимането на заложници в посолството на САЩ в Техеран през 1979 г., войната между Аржентина и Великобритания и политическите убийства в Южна Америка. Швейцарското правителство реагира, като заяви, че на 15 януари е назначило юрист, който да "проучи случая" и да "изясни нещата". Очаква се той да предаде доклада си на швейцарското министерство на отбраната през юни. Правителството обаче подчертава и трудността на задачата, предвид това, че фактите са стари, а Крипто е сменяла собствениците си. "Събитията, за които става дума, са започнали след 1945 г. и днес са трудни за реконструиране и интерпретиране", изтъкна говорителката на министерството на отбраната Каролина Борен. Берн също така съобщи, че през декември е отнет лицензът за износ, даден на компаниите, наследили Крипто, "докато не приключи необходимото изясняване на фактите". Това не е достатъчно за няколко политически формации, които призоваха за по-усърдно разследване от "проучванията", обявени от правителството.

Дали швейцарската разузнавателна служба е "жертва или съучастник?", попита в Туитър социалистическата партия, настоявайки за "обяснения и пълно разследване". Други политически сили - Зелените и Християндемократическата народна партия - също поискаха обяснения и обмислят създаването на парламентарна комисия. Швейцарският клон на "Амнести интернешънъл" също зададе въпроси за отговорността на швейцарските власти. "Какво са знаели швейцарските тайни служби и Федералния съвет (правителството - бел. АФП) за полетите на смъртта, изтезанията и изчезванията по време на военната диктатура в Аржентина? И какво са направили с тази информация?", попита "Амнести" в Туитър. Дълбоко привързана към своя неутралитет, Швейцария стои настрана от големите международни политически и военни блокове и не е участвала в нито една от двете световни войни. Няколко всекидневника обаче отбелязват, че добрата международна репутация на Швейцария е давала прекрасно прикритие на САЩ и Германия за провеждането на тази шпионска операция. Според в. "Тагес анцайгер" независимо дали швейцарските власти са допуснали това "поради некомпетентност, било то защото са искали да прикрият агентите на чуждестранни разузнавателни служби или да се възползват от техните разкрития, сега нещата трябва да бъдат извадени наяве". "Това е единственият начин да се излезе от тази каша", смята вестникът.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев