АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КОМИСИЯ ПО КУЛТУРА И МЕДИИ ОБСЪЖДА ПРОЕКТ ЗА ПРОМЕНИ В ЗАКОНА ЗА РАДИОТО И ТЕЛЕВИЗИЯТА

 Закон за радиото и телевизията
13.02.2020 / 08:48

Парламентарната комисия по културата и медиите ще обсъжда на заседание днес проект за промени в Закона за радиото и телевизията, свързани с финансирането на обществените медии.

Проектът е внесен от Антон Кутев и група народни представители от БСП. Той предвижда финансирането на Българското национално радио и Българската национална телевизия да става чрез субсидия в размер на 1,5 промила от брутния вътрешен продукт.

В мотивите на законопроекта вносителите са записали, че вече повече от 20 години обществените радио и телевизия не разполагат с ясен модел на финансиране и страдат от хроничен недостиг на средства.

Сметките сочат, че обвързването на субсидията за обществените медии с брутния вътрешен продукт като дял от 1,5 промила от него ще осигури около 200 млн. в следващите няколко години.

Предвижда се публичните средства да се превеждат във фонд "Радио и телевизия" и се задължава СЕМ до 31 декември 2020 година да определи състава на фонда. Установява се механизъм за подпомагане на доставчиците на радио услуги, както обществените, така и търговските чрез използване на средствата, събирани във фонда.

В законопроекта се предлага фондът да заделя годишно 5% от общите си постъпления, с които да финансира онези доставчици на радио услуги, които отговарят на определени условия като например най малко 30% от месечното програмно време да е посветено на българска музика.

 
 

Copyright © 2008-2022 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев