АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ГЕШЕВ ВЪЗЛОЖИ НА ДАНС ПЪЛНА ПРОВЕРКА НА ЦЕЛИЯ ПРИВАТИЗАЦИОНЕН ПРОЦЕС

Иван Гешев
12.02.2020 / 12:59

Главният прокурор Иван Гешев възложи на Държавна агенция „Национална сигурност“ пълна проверка на целия приватизационен процес и на последващия контрол от отговарящите за това министерства, агенции и други държавни ведомства, съобщиха от държавното обвинение.

ДАНС следва да установи събрани ли са предвидените в приватизационните договори неустойки, лихви, обезщетения и банкови гаранции в случай на тяхното частично или цялостно неизпълнение.

Трябва да се установи извършени ли са действия по разваляне на приватизационните договори при тяхното неизпълнение.

В обхвата на проверката трябва да бъде извършен анализ на одитните доклади на Сметната палата и какви действия са били предприети по изпълнението на дадените указания.

От съобщението не става ясно - колко назад във времето трябва да се върнат проверяващите.

Приватизационните сделки на прехода не са нова тема за прокуратурата. За „разбойническа“ приватизация по времето, когато премиер беше Иван Костов, години наред говореше Никола Филчев.

Предшественикът на Иван Гешев - Сотир Цацаров, също беше ангажиран с темата. Именно той преди две години запозна депутатите с доклад на ДАНС за приватизационните сделки след 1992 година, в който се твърдеше, че са открити проблемни сделки и поиска да има механизъм, по който държавата да има възможност да разваля неизгодни приватизационни сделки, което при действащото законодателство не можело да стане, заради изтеклата давност.

Реакциите

Депутати от управляващите партии приветстваха възложената проверка от прокуратурата на ДАНС.

Заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев заяви пред журналисти в Народното събрание, че трябва да има справедливост и изсветляване на приватизацията:

„Непрекъснато поставяме въпроса за това, че държавата беше ограбена по варварски начин и сега всички, които я ограбиха непрекъснато говорят за бедните хора, че не са достатъчно високи пенсиите и заплатите“.

Велчев обяви и готовност за подкрепа за законодателни промени за отпадане на давността при разследване на приватизационни сделки.

Патриотите също изразиха пълна подкрепа на действията на главния прокурор. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов дори поздрави Иван Гешев:

„Най-сетне свеж вятър да повее откъм прокуратурата. Браво! Поздравления! Смятам, че на всички ни се иска да се постигне нещо и да се изнесе истината за тези престъпни приватизации, които са извършвани през годините“.

Заместник-председателят на ВМРО Искрен Веселинов изрази мнение, че изсветляването на приватизацията е очаквано от цялото общество:

„Последните десетилетия голяма част от националното богатство се изпари през приватизационни сделки, така че тази черна дупка на прехода в края на краищата да бъде запълнена и с информация, и с отговорност, защото мисля, че цялото общество го очаква“.

От БСП изразиха очаквания да има действителна проверка. Румен Гечев обяви, че са готови да подкрепят законодателни промени, свързани с давността: „Дано да не е някакъв пиар ход само. Ще видим от резултатите. Например аз бих започнал с Български морски флот. Моткат се по арбитражи, явяват се с премиери и с министри на ядене и пиене по банкети, дължат на държавата десетки милиони. Ликвидираха българската тютюнева индустрия. Хайде при прокурора на проверка!“.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова поздрави инициативата на главния прокурор и изрази очаквания проверката да е цялостна. Тя отхвърли подозренията, че Иван Гешев може да не поиска проверка на определени сделки:

„Не виждам господин Гешев да се е уплашил, но ако ще се проверяват целия преход, би трябвало всички сделки да се видят. Поне в общественото пространство има съмнения за такива, но нека да се докаже чрез способите на разследване и доказване“.

Като юрист Нинова се въздържа от коментар дали от правна гледна точка е възможно отпадане на давността за целия период на прехода.

От ДПС също приветстваха действията на Гешев. Лидерът на движението Мустафа Карадайъ обаче обърна внимание, че сделките са извършвани съгласно закона и е необходимо да се изясни кои от тях ще се смятат за съмнителни: „В различните периоди са действали различни закони, различен е бил редът, ако трябва да дефинираме понятието съмнителни сделки, така че нека да оставим прокуратурата да си свърши работата“.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев