АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

В СЛИВЕН СТАРТИРА ИНФОРМАЦИОННА КАМПАНИЯ ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА ТРАФИКА НА ХОРА И КИБЕРПРЕСТЪПНОСТТА

Превенция на трафика на хора и киберпрестъпността
11.02.2020 / 18:39

Местната комисия за борба с трафика на хора (МКБТХ), гр. Сливен стартира информационна кампания за превенция на трафика на хора и киберпрестъпността, в контекста на бързото развитие на технологиите и използването на интернет за рекламни услуги и набиране на жертви.

В рамките на инициативата с цел насърчаване на по-безопасното и по-отговорно използване на интернет, който все по-често е средство за набиране на хора и трафик с цел сексуална и трудова експлоатация, МКБТХ – Сливен в партньорство с Европейски информационен център Europe Direct – Сливен ще проведат два дискусионни форума със студенти.

Предвидени са прожекции на превенционни клипове предоставени на МКБТХ – Сливен от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност” и Международна организация по миграция – Мисия в България, и ще бъдат разпространени специализирани информационни материали с координатите на Националната комисия за борба с трафика на хора, местните структури към нея и Националната телефонна линия за борба с трафика на хора – 080020100.

Акцент в рамките на информационната кампания ще бъде провеждането на обучителни сесии с ученици, с цел превенция на престъплението трафик на хора, повишаване на информираността им за безопасното използване на интернет и по-конкретно безопасното общуване в социалните мрежи, както и информационни срещи с родители, с цел активното им и пряко включване в превенционния процес и запознаване с актуалните форми и тенденции на експлоатация, включващи порнография, използване на уебкамери на живо и дистанционна сексуална злоупотреба с деца на живо.

По време на планираните срещи с деца в училищна възраст, а след това и с техните родители, ще бъде поставен акцент върху комуникацията „родители-училище-институции” и важността на добрата координация и сигнализиране при наличието на рискови ситуации.

С цел предостявяне на информация за възможно докладване на компютърни престъпления и заплахи в интернет, ще бъдe популяризиран сайтa www.cybercrime.bg на отдел „Киберпрестъпност” при Главна дирекция „Борба с организираната престъпност” – единствената специализирана структура сред правоприлагащите органи в Република България, работеща по противодействие на всички различни форми на сексуална експлоатация и други форми на насилие на деца в онлайн пространството.

Пресслужба на община Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев