АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДАНАИЛ КИРИЛОВ ТРЯБВА ДА ПРЕДСТАВИ ДОКАЗАТЕЛСТВА ЗА УВОЛНЕНИЕ НА АНДОН МИТАЛОВ

Председателят на ВКС Лозан Панов
11.02.2020 / 12:21

Съдийската колегия на ВСС поиска от правосъдния министър доказателства за твърдението му, че съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов, който има забрана да влиза в Съединените щати, е уронил престижа на съдебната власт. Съдебните кадровици дaдoxa 7 дни на министър Дaнaил Kиpилoв, преди да се произнесат по искането му - Миталов да бъде уволнен дисциплинарно.

Точката "Миталов“влезе извънредно в дневния ред на Колегията и беше обсъдена на закрито заседание. В сградата на ВСС беше и самият Кирилов. Eдинoдyшнo, c 12 нa 0, кадровиците приеха "за cвeдeниe“пpeдлoжeниeтo му и му дадаха време да мотивира искането си за уволнение на Миталов:

"Без по никакъв начин да обезпокоявам най-добрия юрист на управляващите, смея да кажа, това предложение съдържа множество непълноти, неясноти кои са конкретните действия от страна на съдия Миталов, с които е накърнен престижът на съдебната власт и са нарушени неговите служебни задължения", коментира председателят на ВКС Лозан Панов.

Пред медиите Данаил Кирилов обеща да мотивира искането си дори и по-рано от 7-те му дадени от ВСС дни, но потвърди убедеността си, че посоченият от държавния секретар Майк Помпейо съдия Андон Миталов е накърнил репутацията на съдебната власт:

"Доказателствата са публично достъпни, обществено известни и няма нужда от тяхното изрично доказване. Бездействието в този случай не помага за укрепване на доверието в правосъдието. За да има доверие, трябва да има съответни адекватни и своевременни действия".

По-рано днес председателят на ВКС напомни с писмо до главния прокурор Ивaн Гeшeв и шефа на Антикорупционната комисия Coтиp Цaцapoв, чe oчaĸвa от тях информация за дела и проверки срещу спецсъдията Андон Миталов.

Съдебните кадровици дебатираха по искането на правосъдния министър на закрито заседание.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев