АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЕЛИ ГЕРГАНОВА: КОМИСИЯТА ПО ХАЗАРТА ПРЕЦЕНЯВА ДАЛИ РЕКЛАМИТЕ НАРУШАВАТ ЗАКОНА

Ели Герганова
10.02.2020 / 09:17

Въпреки, че Законът за хазарта забранява рекламата на хазарта, допуска изключения, които касаят наименованията на игрите, техните правила и печалбите, очевидно в обществото остава впечатление, че с тези изключения се злоупотребява.

Това каза за БНР председателят на Управителния съвет на Националния съвет за саморегулация - неправителствена организация, в която членуват рекламодатели и телевизионни оператори - Ели Герганова. Тя изтъкна, че Съветът е кореспондирал с Комисята по хазарта заради телевизионните реклами, представящи победителите от различни хазартни игри.

„Отговорът на комисията тогава беше, че те не намират закононарушение. Доколкото разбирам, подобни запитвания са имали и от СЕМ. Със същия резултат. При това положение на нас ни оставаше единствено да предлагаме тези излъчвани реклами да се придържат максимално към Националния етичен кодекс“.

Комисията по хазарта на практика е единствената институция, овластена да прецени има ли нарушение на закона, обясни Герганова и допълни.

„В последните една-две години големите оператори – хазартните игри – се е присъединиха към Националния съвет за саморегулация и много често, а една част от - тях дори редовно, искат предварителен преглед на рекламите си от гледна точка на етичните правила“.

Това е довело до опити да не се подбужда хазартно поведение сред децата чрез поява на популярни лица в рекламите. Определянето на часовете на излъчване на тези реклами обаче:

„За съжаление е извън обхвата на Националния съвет и би следвало да бъде в обхвата на Закона. Ние се грижим за съдържанието на рекламите, а колко и къде да се излъчва, това вече е извън нашия обхват. Би следвало за това да се грижи СЕМ“.

В Кодекса на Националния съвет за саморегулация има специален сектор, касаещ хазартните игри. Такива има „във всички европейски държави, където хазартът е разрешен“, а българските правила са взаимствани от тези в Германия, допълни тя. Основната им цел е да не се създава впечатление, че финансовите и социални проблеми на хората могат да се решават чрез участие в хазартни игри.

Според Герганова правилата в момента са достатъчно рестриктивни и пътят към ограничаване на рекламите е саморегулация, но тя е процес.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев