АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРАВОСЪДНИЯТ МИНИСТЪР ПОИСКА ОТ ВСС ДА УВОЛНИ СЪДИЯ АНДОН МИТАЛОВ

Данаил Кирилов
07.02.2020 / 19:39

Правосъдният министър Данаил Кирилов поиска от Висшия съдебен съвет да освободи от длъжност съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов.

В сряда държавният секретар на САЩ Майк Помпейо обяви, че на магистратът е наложена забрана да влиза в страната заради данни за корупция.

Според Кирилов с действията си съдията е накърнил престижа на съдебната власт. От позицията на правосъдния министър става ясно, че той свързва санкцията на Държавния департамент именно с разрешението, което Миталов даде в края на миналия октомври на разследвания за шпионаж Николай Малинов да пътува до Русия.

Това разрешение, пише до съдебните кадровици Кирилов, е ставало в нарушение на разпоредбите на НПК.

„Миталов не е поискал становището на прокурора и се е произнесъл по молбата на лидера на „Русофили“, без преди това да е имало отказ от наблюдаващия прокурор и без съдът да е бил сезиран с жалба срещу такъв отказ.

Съдията е образувал частно наказателно дело, без да има процесуална компетентност за това и е „иззел“ компетентността на водещия досъдебното производство орган“, мотивира правосъдният министър искането си спецсъдията да бъде уволнен.

„Неблагоприятният резултат за авторитета на съдебната власт и за българската държава е налице, защото се засяга доверието и независимостта на съдебната ни система, както и международната оценка за възможността да се прилага принципът на върховенството на правото в нашата държава. В този смисъл, отражението на вредата не е само в българо-американските ни двустранни отношения, а е и сред държавите-членки на ЕС и всички наши партньори, работещи за утвърждаването на този ключов принцип на правовата държава”, пише още до ВСС министърът на правосъдието.

Вчера съдебният инспекторат обяви, че е направил проверка за администрирането на делото „Малинов“ и нарушения не са открити. Затова и проверката е прекратена.

И заради това Съдийската колегия реши да поиска допълнителна информация от Държавния департамент, от където днес - в отговор на запитване на български медии, съобщиха, че „когато държавният секретар получи достоверна информация, че длъжностно лице е участвало в сериозна корупция или в тежко нарушаване на човешките права, Майк Помпейо е задължен да посочи това длъжностно лице и неговите най-близки роднини“.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев