АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОТЕСТ СРЕЩУ ПРАВИТЕЛСТВОТО БЛОКИРА ОРЛОВ МОСТ В СОФИЯ

Протестиращи блокираха центъра на София  с искане оставка на правителството
07.02.2020 / 16:02

Протестиращи блокираха центъра на София по време на демонстрация срещу правителството, организирана от партиите „Възраждане“ и МИР. Затворено беше движението на кръстовищата на Орлов мост и Софийския университет.

Протестиращи блокираха центъра на София по време на демонстрация срещу правителството, организирана от партиите „Възраждане“ и МИР. Затворено беше движението на кръстовищата на Орлов мост и Софийския университет.

Протестът с искане за оставка на правителството започна по-рано днес пред парламента, след което участниците – над 1000 души, се отправиха към Министерски съвет. Последва придвижване към Софийския университет и Орлов мост и блокиране на кръстовищата там.

Автобусите в посока „Младост“ и „Дружба“ са отклонявани през булевард „Драган Цанков“, телевизионната кула и „Цариградско шосе“. Тролейбусите по линии 4, 5, 8 и 11 и автобус 280, 306, 84 и 184 ще въртят преди Орлов мост.

При засилено полицейско присъствие пред Народното събрание протестиращите скандираха "оставка".

Демонстрантите декларират нетърпимост към формата на управление, въвеждането на еврото и разрухата в България:

„Тук сме за пореден ден, ние протестираме от много години - и против ЕС, и против НАТО, и против Закона за социалните услуги, против всичкото това, което прави България да се обезбългарява. Политиците правят и следват плана за унищожение“, каза пред микрофона на БНР една от участничките в протеста, държаща плакат с надпис “Възмездие“.

На въпрос за адресата на посланието тя заяви, че иска възмездие „за всичките отсреща, за българоубийците, за предателите. Трябва да има натиск, да видят, че хората не спят, хората ги боли, хората реват и никой не ги забелязва“, каза още демонстрантката.

МВР е предприело всички необходими мерки, за да противодейства на евентуални провокации на протеста пред Народното събрание, каза пред журналисти в парламента министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

„МВР се стреми максимално да не се стига до прилагане на сила и помощни средства. Както виждате първите линии от полицаи са именно екипите, които са за диалог и антиконфликт. Това е сигнал към протестиращите, че сме там да осигурим тяхното конституционно право на протест“, каза той.

„Но когато се излезе от рамките на закона и започне да се нарушава обществения ред въпреки всички тези превантивни действия, които ние предприемаме, естествено останалите граждани очакват от нас да се намесим и да възстановим обществения ред, така че градът и обществото да функционират нормално“, продължи министър Маринов.

 
 

Copyright © 2008-2022 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев