АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДЕНИЦА САЧЕВА: БЪЛГАРСКИЯТ МОДЕЛ НЕ РАЗДЕЛЯ ДЕТЕТО ОТ СЕМЕЙСТВОТО

Деница Сачева
07.02.2020 / 11:00

Това, което ме тревожи е, че продължава да има хора, които спекулират с това, че държавата ще отнеме деца, заяви социалният министър Деница Сачева в сутрешния блок на БНТ. Тя е категорична, че това не е вярно. Държавата се намесва в изключително тежки ситуации, в които действително има застрашен живот и здраве на детето, посочи Сачева. "Българският модел за социална политика не разделя детето от семейството. Напротив винаги се работи с биологичното семейство, винаги се работи с разширеното семейство и едва когато всички варианти са изчерпани, се преминава към други варианти", обясни в предаването Деница Сачева. Тя добави, че в приемното семейство се насърчава грижата и съответно контактът и връзката с биологичното семейство.

Влизането на Закона за социалните услуги е отложено с половин година. Събрани са над 30 мнения и становища на различни организации. Те са обобщени и изпратени в Народното събрание.

"Със сигурност това, което е необходимо, е да има повече интегрирани услуги, да са социално-здравни услугите, защото в момента очакванията не са към социална услуга, но са и повече в сферата на медицинското обслужване", каза Деница Сачева.

Тази седмица е била проведена среща с всички ръководители на домове за хора в деменция, с кметовете, както и със социални услуги, които предлагат грижи за възрастни. Един от основните проблеми е този с кадрите, тъй като навсякъде има недостиг от квалифициран персонал, особено щом се отнася до медицински сестри и медицински грижи.

Сачева обясни, че съществен проблем у нас е липсата на хосписи, защото хората имат по-голямо очакване да получат медицински грижи, отколкото социални услуги. Медицинският персонал, ангажиран в тези домове, са хора над 65 години и това е тенденция, която се отчита постоянно. Причини за това са заплащане и условия на труд.

Поставена е темата за очакванията на обществото към тези услуги, както и за това как да се поддържа по-добра връзка със семействата. Дадени са конкретни предложения. Очаква се към момента да няма никакво допълнително финансиране от страна на близки и роднини и то да бъде покрито изцяло от държавата. Допълнителното материално стимулиране на хората в тези институции също може да бъде доплащано от близките, когато има такива възможности.

"Конкретно със случая в Горско Косово не беше установена недобросъвестност от страна на служителите на дома. Що се отнася до Пловдив - там бяха взети съответните мерки, в момента се води разследване на прокуратурата, бяха уволнени двама души", каза още социалният министър в сутрешния блок на БНТ.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев