АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ПРИЕ НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ ПРОМЕНИТЕ В ЗАКОНА ЗА ХАЗАРТА

Народно събрание Снимка: Ани Петрова
07.02.2020 / 10:45

Народното събрание прие окончателно промените в Закона за хазарта, предвиждащи държавен монопол върху лотарийните игри. Точката бе включена извънредно в дневния ред по предложение на вносителя на законопроекта Валери Симеонов. Промените бяха приети без дебати.

Новите текстове предвиждат само държавата да организира лотарийни игри. Въвежда се и ограничение къде да се продават талони. Законопроектът мина на второ гласуване в Бюджетната комисия вчера.

В дневния ред на парламента са и законопроекти, свързани с обединяване на цялостната дейност с правото на Европейския съюз и националните мерки в областта на агрохранителната верига чрез актуализиране на националната правна рамка. Така ще се повиши координацията при гарантиране на здравето и интересите на потребителите.

Промяната ще осигури прилагането на регламент на Европейския парламент за официалния контрол и другите официални дейности, извършвани с цел да се гарантира прилагането на законодателството в областта на храните и фуражите, правилата относно здравеопазването на животните и хуманното отношение към тях, здравето на растенията и продуктите за растителна защита.

За ефективното извършване на официален контрол се предвижда изготвяне на многогодишен национален контролен план, чието изпълнение ежегодно ще бъде докладвано на Европейската комисия.

Ще отпаднат редица процедурни затруднения и ще се улесни по-нататъшното адаптиране на българското законодателство, свързано с агрохранителната верига, следвайки примера на ЕС за създаване на единна правна рамка.

Петима министри ще вземат участие в парламентарния контрол, като ще отговорят общо на 19 въпроса. Най-много са въпросите към министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов ще отговори на въпрос за депониране на отпадъци в Плевен, внесени от Италия.

Десислава Танева - министър на земеделието, водите и храните ще отговори на въпрос за състоянието на язовир "Тича".

В парламентарния контрол ще участва и министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева, както и министърът на културата Боил Банов.

 
 

Copyright © 2008-2022 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев