АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДАЗД ПОЕМА НАЦИОНАЛНАТА ТЕЛЕФОННА ЛИНИЯ ЗА ДЕЦА

ДАЗД
06.02.2020 / 13:52

Държавната агенция за закрила на детето ще поеме управлението на Националната телефонна линия за деца 116 111. Номерът, който е единен за цяла Европа, ще остане достъпен от цялата страна и напълно безплатен за обаждащите се, съобщиха от агенцията. За поддръжката на линията ще бъдат назначени квалифицирани психолози, които ще предоставят денонощно подкрепа и информация. Ползватели могат да бъдат деца, юноши, техните родители, близки, както и граждани, търсещи информация или помощ по проблеми на деца. Националната телефонна линия за деца 116 111 е създадена от ДАЗД и до момента се поддържаше от фондация "Асоциация Анимус".

Ще продължи практиката при сигнал за дете с опасност за здравето или живота да се сезират полицията и регионалните дирекции на Агенцията за социално подпомагане.

За периода от 2009 г. до края на 2019 г. са били осъществени 10 928 консултации с родители и 11 772 консултации с роднини и близки. Консултациите с деца са 119 530. Повечето обаждания от родители са касаели семейни проблеми (родителски права, конфликти между родители и отношенията родител-дете), търсене на информация за социалните служби и за програми за закрилата на децата, както и за подаване на сигнал за насилие над дете.

Децата най-често са се обръщали чрез телефонната линия с въпроси за отношения с връстници, създаване на приятелства при промяна на средата (преместване в друго училище или град). Част от обажданията са били свързани с любовни връзки и взаимоотношения, като в някои случаи са споделяли за насилие във връзката и опасни интернет запознанства, училищни проблеми и тормоз, посочват от Агенцията за закрила на детето.

Близо 5200 са регистрираните обаждания от деца за психосоциални проблеми - страх и тревожност, както и за притеснения за психични заболявания. Всеки месец е била предоставяна подкрепа на средно 5-6 деца, които са искали да посегнат на живота си.

БТА

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев