АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

М. РАЙКОВА: В СПЕЦСЪДА НЕ СА ПОЛУЧАВАНИ СИГНАЛИ СРЕЩУ АНДОН МИТАЛОВ

 Председателят на Специализирания съд Мариета Райкова
06.02.2020 / 13:10

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) се събра извънредно, за да обсъди казуса със съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов. Името на магистрата беше посочено вчера в изявление на държавния секретар на САЩ Майк Помпейо като участник в сериозна корупция. Миталов, съпругата му и дъщеря му са със забрана да влизат в САЩ. Реакция по случая вече има и от Съдебния инспекторат и от ръководството на Специализирания наказателен съд.

Проверката на Съдебния инспекторат е заради случая с разрешението, което Миталов даде на разследвания за шпионаж председател на сдружение "Русофили" Николай Малинов, да посети Русия, за да получи орден лично от президента Владимир Путин. Според бившия главен прокурор Сотир Цацаров, който сезира Инспектората, магистратът е направил това в нарушение на правилата.

Проверяващите обаче са отказали за образуват проверка, защото

не са открили нарушения

при образуването, движението и приключването на делото и защото

Съдебният инспекторат не е компетентен да се произнася по същество по правилността на съдебния акт.

Председателката на Специализирания наказателен съд Мариета Райкова отрече да е получавала сигнали срещу магистрата. Райкова определи като "много тежък удар за съда" изявлението на Майк Помпейо, че съдия Андон Миталов има забрана да влиза в САЩ заради корупция.

Мариета Райкова и председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов са поискали информация от прокуратурата и Съдебния инспекторат дали има проверки или дела срещу магистрата.

Андон Миталов е в болнични от днес, каза Райкова. По думите и тя и колегите и са били шокирани от изявлението на държавния секретар на САЩ, че той е замесен в сериозна корупция. Сигнали в този смисъл тя не е получавала.

Такива сигнали няма и в Съдебния инспекторат, съобщиха паралелно от институцията. Сезиран от бившия главен прокурор Сотир Цацаров, Инспекторатът е проверявал дали Миталов е допуснал нарушение с разрешението разследваният за шпионаж Николай Малинов да пътува до Русия.

Нарушения по движението на делото не са открити.

Мариета Райкова не беше известена за резултатите от проверката. По своя линия тя е изпратила писмо до прокуратурата с питане:

„Има ли образувано досъдебно производство, представени ли са доказателства от американска страна, тъй като още преди изявлението на държавния секретар посланик Мустафа каза, че има сериозни доказателства.

Именно заради върховенството на закона,

както заяви тя, дали едно длъжностно лице е виновно или невинно, още повече съдия от нашия съд, се доказва в един процес след едно проведено разследване и с присъда“.

Извънредно по казуса се събра и Съдийската колегия на ВСС, която реши да изиска информация от Министерството на външните работи, главния прокурор, Съдебния инспекторат и Антикорупционната комисия дали съдия Андон Миталов е проверяван или разследван за корупция, след което да обсъди информирано случая.

 
 

Copyright © 2008-2022 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев