АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РЕГИСТЪР ЩЕ ИЗКАРА НЕКОРЕКТНИТЕ ТЪРГОВЦИ НА ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ НА СВЕТЛО

 Чавдар Маринов
05.02.2020 / 09:44

„Ползата от регистъра на всички производители и търговци на плодове и зеленчуци ще бъде в ограничаването на нерегламентирания внос на плодове и зеленчуци (и то на занижена стойност). Ще се позволи некоректните търговци да излязат на светло. Търговците, които не присъстват в базата данни, няма да получават сертификати за съответствие на качеството при внос и търговия. Ще се гарантира спазването на данъчното и осигурителното законодателство. Целта на регистъра е регулиране на процеса на места за предлагане на плодове и зеленчуци, на издаване на документи“. Това поясни пред БНР заместник-министърът на земеделието Чавдар Маринов.

В предаването „Преди всички“ той съобщи, че в другия подготвян регистър – този на биопрозиводителите, досега са вписани 6327 оператора. До 10-и февруари трябва да бъде въведен цялостен профил на всеки оператор. До десет дни операторът трябва да потвърди информацията. След това операторите ще бъдат въведени в активация и вече ще са допустими кандидати по новия програмен период“.

„При отклонение ще има урегулиране на процеси и предоставяне на нова информация. Осигурили сме адекватен механизъм, за да може всички бенефициенти да си получат субсидиите“, допълни Маринов.

Той подчерта, че няма установени български продукти, които да са в несъответствие с изискванията на регламентите за биопроизводството.

„В края на миналата година бяха установени 11 оператора, отглеждащи рискови култури рапица, кориандър, резене, които са допуснали несъответствия. Още ноември са подадени към Държавен фонд „Земеделие“. Фирмите са получили санкции и Агенцията по храните е наложила актове за установено административно нарушение. Плащанията за Кампания 2019 са им спрени. Не сме установили проблем при контролиращите лица“.

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев