АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ИЗЛОЖБА, ПОСВЕТЕНА НА 110 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ХУДОЖНИКА ДИМИТЪР КАВРЪКОВ, БЕШЕ ОТКРИТА В СЛИВЕН

Димитър Кавръков
04.02.2020 / 21:43

Изложба, посветена на 110 години от рождението на скулптора и художник Димитър Кавръков, беше открита тази вечер в Сливен. Името и таланта на почетния гражданин на града под Сините камъни събраха десетки почитатели в галерия „Май“. Сред гостите беше и кметът Стефан Радев.

„Радвам се колко много хора са се събрали тук тази вечер да отбележат едно от най-знаковите лица на сливенските живопис и приложно изкуство. Често в забързания делник забравяме какво голямо културно наследство имаме като град и е хубаво в такива моменти да си даваме сметка за това. Надявам се творчеството на Димитър Кавръков да бъде вдъхновение за много млади хора, които да тръгнат по този път“, каза пред събралите се в галерията кметът Радев.

Димитър Кавръков е роден на 2 февруари 1910 година в Сливен. Фамилията му е от стар сливенски род. Като студент учи в Художествената академия в София. На изложението в Париж през 1937 година за българския художествен отдел участва със скулптурата „Циганка”. Член е на Съюза на българските художници. За високо художествено постижение в областта на изкуството му е дадена почетна значка „Златна емблема” на Сливен през 1970 година. Носител на голямата награда за литература и изкуство „Добри Чинтулов”.

Пресслужба на община Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев