АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РАДЕВ В ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ НАРОДА: СНЕМАМ ДОВЕРИЕ ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО

Президентът Румен Радев
04.02.2020 / 12:34

Президентът Румен Радев обяви днес в обръщение към народа, че снема доверието си от правителството, защото кабинетът не действа в интерес на българските граждани и управлението му води към разпад на държавността.

"Считано от днес официално снемам доверие от правителството, което не действа в интерес на българските граждани и носи отговорност за острата криза в нашето общество. Днес деленето не е между леви и десни, столица и провинция, а между порочната власт и милионите почтени българи. В борбата за отстояването на нашите права, аз съм редом с вас. Бъдещето на България е на свободна европейска страна, в която гражданите не се страхуват от репресиите. Това е бъдещето на смелите и достойни българи, на младите, на възрастните, честните и отрудените, на всички, които ще възродим отечеството. Да се обединим за справедливостта и държавността за доброто на България", обяви Румен Радев в обръщение към народа от Гербовата зала на "Дондуков" 2.

Според държавния глава това правителство и управление води до разпад на държавността и ни лишава от бъдеще като нация.

"От три години призовавам правителството да работи отговорно и ефективно в интерес на българските граждани. Не го правя като политически опонент, а като държавен глава, с мисъл и грижа към бъдещето на България. За съжаление, това не се случва. Днес сме свидетели на криза на всички нива", каза държавният глава.

В България има парализа на цели системи и институции, констатира още президентът. И упрекна кабинета, че тихомълком прокарва реформа на Валутния борд, а бедността и неравенството се задълбочават.

"Търгува се дори с национален суверенитет в името на личното политическо оцеляване", продължи с критиките към изпълнителната власт държавният глава.

"Жителите на Перник и цели села от региона са оставени без вода, за което кабинетът отказва да поеме политическа отговорност. Разследвания на чужди медии и институции осветлиха разхвърлянето из цялата страна и горенето на чужди боклуци в наши централи, което трови въздуха и природата ни. България не е бунище и никой няма право да залага здравето на българите, за да извличат печалба шепа бизнесмени с държавни протекции.

Законодателството се превръща в заложник на лобистки интереси, а бедността и неравенството се задълбочават.

Институции, призвани да бъдат независими и да отстояват закона, го погазват показно, превръщайки се в инструмент на властта.

Държавни органи си позволяват да сплашват несъгласните и протестиращите.

Налице е организирано настъпление срещу гражданските свободи", изброи още Румен Радев

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев