АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОТИВНИЦИ НА СЕТА ИЗЛИЗАТ НА ПРОТЕСТ ПРЕД ПАРЛАМЕНТА

СЕТА
04.02.2020 / 08:07

СЕТА е абревиатура на всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада и Европейския съюз.

Противници на споразумението за свободна търговия между Канада и Европейския съюз, известно като СЕТА, се готвят за протест пред Народното събрание днес. Тази седмица се очаква парламентът да ратифицира окончателно търговската спогодба след като миналата седмица депутатите я подкрепиха първо четене.

Всеобхватното икономическо и търговско споразумение премахва 98% от митата между Канада и ЕС. Според неговите критици то ще отслаби Евросъюза, включително по отношение на защитата на потребителите и безопасността на храните. Според организаторите обаче така се откривала възможност за вноса на ГМО продукти.

Организаторите на протеста в София от „Обединени родители“ смятат, че споразумението е в интерес единствено на едрия бизнес и на международните компании.

„Нарушава суверенитета на Република България, ще доведе до много фалити в малкия и средния бизнес“, каза Лилия Божкова от организаторите на протеста.

Преди седмица „за“ ратификация на споразумението в парламента гласуваха ГЕРБ и ДПС. Противопоставиха се от БСП и „Обединени патриоти“.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев