АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БАРНИЕ: НЯМА ДА ИМА СПОРАЗУМЕНИЕ МЕЖДУ БРЮКСЕЛ И ЛОНДОН БЕЗ ДОГОВОРКА ЗА РИБОЛОВА

Мишел Барние
03.02.2020 / 16:08

Няма да има търговско споразумение между Великобритания и ЕС, ако няма договорка за риболова. Това заяви главният преговарящ на Европейския съюз Мишел Барние при представянето на насоките за преговори по бъдещите отношения с Лондон.

Тъй като Обединеното кралство иска да напусне единния пазар и митническия съюз, както и да сложи край на свободното движение, то няма да може да се облагодетелства от икономическите права и предимства на страна-членка, заяви Барние.

"Ще имаме два отделни пазара вместо един общ. Правилата за произход и митническите формалности ще се прилагат между Обединеното кралство и ЕС. Достъпът до европейския пазар ще става чрез сертифициране и разрешение, както и при осъществяване на надзор. Няма да има хармонизиране или взаимно признаване на правилата ", подчерта той. Барние заяви, че в търговското споразумение трябва да бъде включено и това за риболова:

„Споразумението за риболов, което искаме да постигнем в интерес и на британските, и на европейските рибари, тоест взаимния достъп до нашите териториални води и пазари, е неотделима част от търговското споразумение.“

Главният преговарящ заяви, че новото търговско споразумение с Обединеното кралство трябва да има за цел създаване на зона за свободна търговия без тарифи или такси, но в същото време доставчиците на финансови услуги във Великобритания вече няма да имат досегашните паспортни права в рамките на ЕС, а британските стоки, влизащи в съюза, ще бъдат обект на регулаторни проверки.

Той отбеляза, че сделката с Обединеното кралство ще трябва да предотврати дългосрочно "нелоялно конкурентно предимство", както и да включва споразумение относно достъпа до морските води и политиката в областта на рибарството. Барние посочи, че сделката трябва да включва и механизъм за решаване на спорове, където Европейският съд трябва да играе ефективна роля.

Мишел Барние отбеляза, че единният блок се надява да започне преговорите с Обединеното кралство за двустранните отношения след Брекзит преди края на месеца и подчерта, че трябва да се водят преговори паралелно по "десетина или повече" въпроси с фокус върху тези, които биха били най-засегнати при сценарий на Брекзит без сделка в края на годината.

Според него двете страни трябва да използват "възможно най-добре" от времето до 31-ви декември, за да постигнат споразумение за търговия, както и да договорят други въпроси като борбата срещу тероризма, защитата на данните и външната политика.

Главният европейски преговарящ също така заяви, че всяка една сделка с Великобритания трябва да включва "здрава рамка“, за да се гарантира, че двете страни я прилагат, както и механизми, които да позволят на едната страна да реагира "бързо и ефективно" в случай, че другата страна не спазва своите ангажименти.

Той уточни, че насоките за бъдещите отношения, както и проектът за политическа декларация ще бъдат представени утре в Европейския парламент.

Барние изрази надежда, че Европейският съвет ще ги одобри на 25 февруари и тогава ще могат да започнат преговорите, които по принцип, трябва да приключат до края на годината.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев