АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОТРИЦАТЕЛНИ СА ТЕСТОВЕТЕ ЗА КОРОНАВИРУС НА БЪЛГАРИТЕ, ЕВАКУИРАНИ ОТ УХАН

Тест
03.02.2020 / 08:00

Тестовете на двамата българи, които се прибраха у нас от Ухан - епицентър на китайския коронавирус, са отрицателни за заболяването, което отне живота на над 360 души, предаде БГНЕС.

Двамата български студенти, които напуснаха Ухан заради разпространението на заболяването се приземиха снощи на летище „София“ от Южна Франция с военнотранспортния самолет „Спартан“, придружавани от екип от Военномедицинска академия.

Студентите са настанени в Катедрата по инфекциозни болести на Военно-медицинска академия. И двамата са в добро здравословно състояние. Намират се в стаи със специален достъп и няма да имат контакт със странични лица, докато не премине карантинният период от две седмици, обясни полковник доцент Георги Попов - началник на Катедрата по инфекциозни болести.

„Отрицателни са пробите за новия коронавирус. Тази сутрин (момчето и момичето б.р.) са в добро състояние, усмихват се, наспали са се. Днес продължаваме новите изследвания. За радост, те са мотивирани да прекарат целия карантинен период в катедрата по инфекциозни болести във ВМА“.

В средата на инкубационния период ще им бъде направен нов тест. В клиниката очакват още наши сънародници да постъпят със съмнения за заболяването, но отчитат, че потокът силно е намалял след отмяната на преките полети от Китай.

„Това, което най-много ни пречи на нас, е че все още не знаем със сигурност кой е резервоара на заболяването. Няма пълна сигурност кой е животинският вид, от който е тръгнало. Начинът на предаване се промени. В началото той беше доста труден за предаване по въздушно-капков път, но последните данни от Китай са, че наистина може да се предава, включително и контактно-битово, което означава, че може да обхване нашата страна и по друг начин“.

Ефективността на граничния контрол в такива случаи по цял свят е между 20 и 25%, предупреди експертът.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев