АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МЗ, МВР И ДАНС ЩЕ СЛЕДЯТ РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА КИТАЙСКИЯ КОРОНАВИРУС

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев
27.01.2020 / 18:02

Разпространението на китайския коронавирус ще бъде следено от оперативна група, в която влизат представители на Здравното министерство, МВР и ДАНС. Въпреки ниската вероятност за внос на вируса у нас, е създадена необходимата организация, за да бъдем в готовност, заяви директорът на Столичната здравна инспекция Данчо Пенчев.

Контролът на летище София е засилен чрез инфрачервени термокамери, които могат да регистрират повишена температура на хората. Особено внимание се обръща на пътниците, пристигащи от Москва, Истанбул и Лондон - градовете, в които има най-масово прекачване на пътуващи от Китай.

Завърналите се днес от Китай музиканти от фолклорния състав от Петрич ще бъдат под медицинско наблюдение 14 дни, съобщи главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев:

"Списъкът е подаден към РЗИ-Благоевгард и към общопрактикуващите лекари в Петрич. 14 дни ще бъдат под медицинско наблюдение, термометрирани всеки ден. Получиха точни указания, ако все пак някой от тях развие някакви симптоми, ще има специализиран кабинет в Инфекциозната болница, отделение на болницата в Петрич, където ще бъдат преглеждани и ще се прави първоначалният тест за грип. С оглед да изключим всички други възможности. Веднага ще се вземат и проби за допълнително изследване за всички възможни вируси. Нямаме в момента възможност да доказваме този корона вирус".

Европейската комисия е готова да подкрепи репатрирането на граждани на ЕС от Китай заради разпространението на коронавируса, съобщи говорителят на Комисията Стефан де Керсмакер.

Той обаче уточни, че решение в тази насока може да бъде взето само от страните членки. Този следобед трябва да се състои заседание на комисията за безопасност на здравето, което идва след оценката на европейския център за превенция и контрол на болестите.

На него ще бъде обсъдено развитието на болестта, особено навлизането на вируса в Европа и по-конкретно във Франция, където той бе открит в края на миналата седмица.

Членовете на комисията ще разговарят и за подготовката на страните членки за борба с болестта и в частност на болниците да се справят с новите случаи, превенцията, информацията към пътуващи граждани, както и координацията на ответните мерки.

Проби за новия коронавирус България очаква да получи до две-три седмици по линия на Световната здравна организация, допълни доцент Кунчев.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев