АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРЕЗИДЕНТСТВОТО: ОЧАКВАМЕ РАЗВИТИЕ ПО ДЕЛОТО ЗА ИМУНИТЕТА НА ДЪРЖАВНИЯ ГЛАВА

Президенство
27.01.2020 / 14:08

Само Конституционният съд може да тълкува Конституцията. Това заяви прессекретариатът на държавния глава по повод искането на главния прокурор Иван Гешев за тълкуване на разпоредбата за имунитета на президента. От президентството уточняват, че след като главният прокурор е сезирал Конституционния съд, трябва да се изчака развитието по образуваното дело, съобщи БНТ.

По-рано днес стана ясно, че Конституционният съд (КС) е образувал дело по искане на главния прокурор Иван Гешев за даване на задължително тълкуване на конституционната разпоредба, свързана с търсене на наказателна отговорност от държавния глава. За съдия-докладчик по делото е определена Мариана Карагьозова–Финкова, уточнява БНР.

Текстът, на който Иван Гешев иска задължително тълкуване, е свързан с конституционната разпоредба, според която президентът и вицепрезидентът имат функционален имунитет, поради което не носят отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията.

Иван Гешев смята, че не е достатъчно ясно какво се съдържа в конституционното понятие за “държавна измяна“ и в хипотезите, описани в Наказателния кодекс, глава първа - „Престъпления срещу републиката“, раздел първи - „Измяна“.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев