АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БОРИСОВ: БЪЛГАРИЯ СМЯТА ЗА ПЕРСПЕКТИВНО ЕНЕРГИЙНОТО ПАРТНЬОРСТВО С ИЗРАЕЛ, КИПЪР И ГЪРЦИЯ

 Бойко Борисов и Екатерина Захариева се срещнаха с първия дипломат на Кипър Никос Христодулидис Снимка: Правителствена пресслужба
24.01.2020 / 15:31

България смята за перспективно енергийното партньорство с Израел, Кипър и Гърция. Това заяви премиерът Бойко Борисов на среща с външния министър на Кипър Никос Христодулидис и министъра на външните работи Екатерина Захариева.

Израел, Кипър и Гърция подписаха в началото на годината споразумение за изграждане на нов тръбопровод EASTMED, с който да се доставя израелски газ до Европа.

„Това е един изключително мащабен енергиен и инфраструктурен проект, който има огромно геополитическо значение за развитието на региона и Европа“, изтъкна Борисов.

Кипър е изключително важна за диверсификацията на енергийните ни доставки, заяви Екатерина Захариева след среща на четири очи с Никос Христодулидис.

"Проектите, по които българското правителство работи - с интерконектора за Гърция, с взимането на решение за участие на България в LNG-терминала за втечнен газ в Александрупулис, с вашите газови находища и споразумението, което беше подписано на 2 януари между Кипър, Гърция и Израел - наистина отварят и нови възможности по отношение на енергийните доставки и сигурност за България и за региона".

Външният министър на Кипър Никос Христодулидис каза:

"Запознах Екатерина със ситуацията в нашата ексклузивна икономическа зона във връзка със сондажите за природен газ, извършвани от Турция. Трябва да ускорим и финализираме прилагането на решенията, постигнати на политическо ниво в ЕС и разчитам много на моите европейски колеги".

Двамата разговаряха в рамките на официалното посещение на Никос Христодулидис у нас в година, когато България и Кипър отбелязват 60 г. от установяване на двустранни дипломатически отношения.

„България и Кипър са истински, добри приятели. Споделяме много общи ценности, интереси и много сходни позиции в Европейския съюз и другите международни организации“, заяви Захариева.

Тя подчерта отличните връзки между народите на България и Кипър. „Искам чрез Вас да благодаря на кипърският народ за това че нашите сънародници на острова се чувстват добре интегрирани и са силна връзка между нашите две държави“, каза Екатерина Захариева.

Около 30 000 българи живеят в Кипър като представляват третият по брой етнос в страната.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев