АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОКУРАТУРАТА ПАК НАДУШИЛА ДВАМА РУСКИ ШПИОНИ, СЪБИРАЛИ ИНФОРМАЦИЯ У НАС

Иван Гешев
24.01.2020 / 12:21

Главният прокурор Иван Гешев е уведомил министъра на външните работи за двама руски граждани с дипломатически имунитет, които са действали като шпиони у нас.

Прокуратурата има събрани доказателства за извършвана разузнавателна дейност на територията на страната от двама чуждестранни граждани, ползващи се с дипломатически имунитет. За това е уведомено Министерството на външните работи.

В Специализираната прокуратура са образувани две досъдебни производства за престъпление срещу Република България. Сигнали за това са получени от ДАНС.

Производствата са за събиране на информация, представляваща държавна тайна, с цел издаването й на чужда държава или чужда организация - престъпление по чл. 104, ал. 1 от НК.

По едното досъдебно производство е установено, че от 2017 г. досега, гражданин на Руската федерация е осъществявал разузнавателна дейност, при която е търсил информация за механизмите на изборния процес в страната. Руснакът има статут на дипломат, акредитиран е у нас като първи секретар в консулския отдел на Посолството на Руската федерация в София.

По другото досъдебно производство е установено, че от месец октомври 2018 г. до настоящия момент, руски гражданин е събирал разузнавателна информация, вкл. такава представляваща държавна и служебна тайна от сферата на енергетиката и енергийната сигурност на страната, която в последствие е изпращал в централата на руската разузнавателна служба в Москва. Той също се ползва с дипломатически имунитет като служител на Търговското представителство на Руската федерация в София. За да събира информацията е осъществявал контакти с български граждани, които са имали достъп до информация от тази сфера.

От прокуратурата посочват, че съгласно чл. 31 т. 1 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения, въпреки наличието на основания за привличането им в качеството на обвиняеми за престъпление по чл. 104 ал. 1 НК, наказателните производства срещу двамата руски граждани са спрени на основание чл. 25 ал. 1 т. 3 НПК - "деецът е лице с имунитет".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев