АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ: КОМИСИЯТА ПО ХАЗАРТА Е КУПЕНА

Валери Симеонов
24.01.2020 / 09:58

Всякакви конспиративни теории се разпространяват, но депутатът и лидер на НФСБ ги приема с възмущение, като според него не може да се говорят глупости. Как ме виждате като механизъм в тази зъбчатка, попита Симеонов в студиото на Нова телевизия и обясни, че за внасянето на предложението си сега за монопол на държавата върху хазарта е чакал близо години и половина своя "звезден момент".

Симеонов обясни, че като лидер на една неголяма партия, която въпреки че участва в управлението, не може да прокарва законопроекти без подкрепата на партньорите. Именно това е станало явно първия път, когато е предложил промени в Закона за хазарта през 2018 година. Според Симеонов и самият законопроект е отложен умишлено с искането за нотификация от ЕС.

Сега той предлага нещо по-широкообхватно и отговорно. Освен това през времето на изчакване е събрал достатъчно допълнителни данни.

Едно престъпно бездействие трябва да бъде оповестено и да се предприемат действия, отсече Симеонов и обясни, че "просто си е стоял и си е чакал удобния момент". От наблюденията си е установил, че: "Комисията по хазарта е била купена."

Валери Симеонов даде пример с няколко сериозни нарушения и на сега действащия закон - казина в близост под 300 м от училища, а те са строени нарочно в близост до млади хора; с дистрибуторската мрежа се избягва задължението да не се продават на лица под 18 години; не се контролира печатането на талони, като това се прави в Индия и нямат защитите на ценни книжа, а в самите игри имат задължение спечелилите да бъдат показвани по телевизията.

По думите на Симеонов категорично има груби нарушения на закона за хазарта, поне за отнемане на лиценз. За това дали има вероятност господин Божков да осъди държавата, лидерът на НФСБ заяви, че всеки има право да си търси правата по съдебен път.

"Територията на хазарта е била запазена за големите динозаври. Нещо като Джурасик парк", отсече Валери Симеонов и допълни, че когато някой отвори капак, може да се окаже, че вътре в гърнето има отровна смес.

Валери Симеонов отговори и на въпрос за синхронизацията между неговото предложение и предложението, публикувано на страницата на Министерство на финансите за създаване на Агенция по хазарта, като между двете предложения има противоречие, тъй като проектът на МФ предвижда прелицензиране на компаниите, занимаващи се с хазарт, а идеята на лидера на НФСБ е за налагане на монопол от страна на държавата. Валери Симеонов заяви, че е разбрал за текстовете на МФ вчера следобед, като върху това предложение е работено три седмици от момента, в който е станало ясно, че има нарушения в тази област. Затова и няма синхрон, но предложението на МФ тепърва ще се обсъжда. Въпросите защо все пак е публикувано на страницата на министерството Валери Симеонов отпрати към ведомството на Горанов.

Валери Симеонов отсече, че в България трябва да се ограничи "заразата" хазарт, която е плъзнала като епидемия. Той посочи, че хазартът е и в рамките на регулацията на Световната здравна организация. Ако обаче се забрани напълно, това ще отвори вратата за сивия сектор.

"Държавата трябва да упражни своето право на монопол върху хазарта", бе категоричен Симеонов.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев