АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДРЕБНИ ТЪРГОВЦИ НА ГОРИВА НА МИТИНГ ПРЕД ПАРЛАМЕНТА

 Дребни търговци на горива се събраха пред парламента, за да са сигурни, че постигнатото съгласие по текстовете от закона няма да бъде опорочено
22.01.2020 / 10:45

Дребни търговци на горива се събраха пред Народното събрание докато депутатите обсъждат последните промени в Закона за горивата. Днес измененията в законопроекта ще се приемат окончателно, а законът трябва да започне да работи от 26 януари.

Повече от година трябваше на малките търговци в бранша, за да защитят присъствието си на пазара в конкуренцията на големите играчи.

„Това е нашата работа, с това си храним семействата, това ни е прехраната. Ако беше останал първият вариант, който приеха, ние трябваше да спрем да работим“, казва Женя Кръстева, собственик на бензиностанция във Варна.

За да са сигурни, че лобистки интереси няма да объркат отново политическия дебат и постигнатото съгласие по текстовете от закона да бъде опорочено, Асоциацията на търговците и превозвачите на горива организират това присъствие пред Народното събрание до приемането на закона, посочи Симо Симов.

„Имаме добрата воля всички, че след една година отново ще се върнем на масата, за да направим анализ на това, което се случва на пазара. Има ли полза от този закон или трябва да бъде присъда в някои насоки? Така че има ли диалог, винаги има постижение“.

Според текстовете в проектозакона бензиностанции и складове за горива ще бъдат запечатвани за две години, ако продават нерегламентирано гориво, а цистерните, които го превозват, ще бъдат спирани от движение за една година.

Земеделските производители се изключват от обхвата на закона, но ще подлежат на санкция, ако търгуват без да имат регистрация.

Прагът за регистрация се намалява от 1 милион лева, а на банковата гаранция - от 500 000 лв., и ще зависи от годишния оборот на фирмите.

Изискването към броя на бутилките за търговия с пропан-бутан се свива от 10 000 на 1000.

Очаква се законът да пребори контрабандата и да гарантира конкуренцията на пазара, както и равния достъп на дребните търговци, които протестираха срещу първоначалния вариант заради притесненията си, че бизнесът им ще фалира.

Заради спорните текстове в него законът не работи повече от година, а наредбата към него се отлага два пъти.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев