АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЗАПОЧНА ПРОЦЕДУРАТА ПО ИМПИЙЧМЪНТ СРЕЩУ ТРЪМП В СЕНАТА

Доналд Тръмп
22.01.2020 / 08:02

Демократи и републиканци влязоха в спор за правилата на провеждащия се процес по импийчмънт на президента Доналд Тръмп. Тръмп е обвинен в търсене на намеса от чужбина за спечелване на изборите тази есен.

В първия ден от историческия процес, основният въпрос беше дали да се направят промени в рамката, представена от лидера на Сената - републиканеца Мич МакКонъл. Тези на страната на Тръмп настояват за бърз процес, но демократите се опасяват, че това ще лиши общество от пълната картина.

Наличието на подобни опасения и у някои републиканци вероятно накара МакКонъл да отстъпи и да позволи повече време за встъпителните слова на обвинението и защитата.

Следващият ключов момент е гласуване по въпроса дали да бъдат призовани нови свидетели - нещо, за което демократите настояват. Големият въпрос е дали МакКонъл ще допусне такъв компромис в ролята на деликатен балансьор между съпартийците му, които са твърдо против и умерените републиканци, които са под натиск от избирателите си да се обявят за призоваване на свидетели.

В сряда се очаква Тръмп да направи първия си по-обширен коментар за започналия същински процес, който може да доведе до отстраняването му. Президентът ще бъде интервюиран от предпочитания от него телевизионен канал Фокс.

Тръмп е обвинен в злоупотреба с власт и възпиране работата на Конгреса. Демократите защитават тезата, че президентът е използвал военна помощ и визита в Белия Дом като разменна монета за започване на разследване от Киев на политическия му опонент Джо Байдън и сина му.

Тръмп може да бъде отстранен от поста, ако две трети от Сената гласува за това. При сегашния състав на горната камара на Конгреса, демократите не разполагат с две трети от гласовете.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев