АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

И ВКС ОТКАЗА НА "НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА"

 "Няма такава държава"
21.01.2020 / 21:07

Върховният касационен съд отказа да регистрира партията "Няма такава държава", създадена от Слави Трифонов.

С Решение от днес, постановено от тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС), се потвърждава решението на Софийския градски съд (СГС) от 06.12.2019 г., с което се отказва регистрация.

Решението не подлежи на обжалване. От ПП "Няма такава държава" могат обаче отново да поискат регистрация, след като се изпълнят изискванията по чл. 5, ал1 от ЗПП.

Делото пред ВКС бе образувано по касационна жалба на председателя на политическата партия "Няма такава държава" и по протест на Софийската градска прокуратура (СГП) срещу решението на СГС, с което е отхвърлена молбата за вписване на партията в публичния регистър на политическите партии.

Слави Трифонов обяви нова партия: "Има такъв народ".

Припомняме, в началото на месец ноември сценаристът от "Шоуто на Слави" Тошко Йорданов внесе документите за регистрацията на ПП "Няма такава държава" в Софийския градски съд, след учредяване на партията при закрити врати месец по-рано. Още тогава юристи изразиха съмнения за името на партията, което може да се възприеме като уронващо доброто име и престиж на държавността. Въпросът с името на партията не беше коментирано в отказа на СГС за регистрация, както не се коментира и в решението на Върховния касационен съд.

Съдебният състав на ВКС изцяло споделя съображенията на СГС, с които е аргументиран отказът за регистрация.

Отказът за регистрация на партията на Слева Трифонов бе мотивиран със забраната за използване на символите на герба или знамето от политическите партии (чл. 5, ал. 1, пр. 1 от Закона за политическите партии). Това касае символът на партията "отворена човешка длан в син цвят, в която са интегрирани цветовете бяло, зелено, червено".

Върховните съдии сочат, че забраната за самото формално използване на съществените елементи и цветове на националния герб и знаме е достатъчна, дори и внушението на използвания символ да е силно, а не символът да е напълно идентичен със знамето.

По въпроса, че в символите на други партии също е използван герба, съдиите от ВКС посочват, че евентуалната незаконосъобразна регистрация на друга политическа партия (партии), която е допусната от регистърен съд в нарушение на чл. 5, ал. 1 от ЗПП, не може да е основание за възприемането ú като приложима съдебна практика и така да бъде продължена.

"Визираният в касационната жалба и протеста принцип, както законосъобразно е счел СГС, изисква равно прилагане на закона по отношение на всички правни субекти, а не равното му неприлагане по отношение на същите", категорични са върховните съдии.

Припомняме, че в последните социологически проучвания беше замерена подкрепата и за партията на Слави Трифонов. В изследването на "Барометър" тя остава под чертата за парламентарна представителност с 3,6% подкрепа от анкетираните. Новоучредената (макар и все още нерегистрирана) партия на Слави Трифонов имаше потенциалната подкрепа на 8.6% от избирателите и конкурираше ДПС (7.8%) за третото място обаче в изследването на "Алфо Рисърч".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев