АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЗАБОЛЕВАЕМОСТТА ОТ ГРИП ВСЕ ОЩЕ Е НИСКА, ПИК СЕ ЧАКА В НАЧАЛОТО НА ФЕВРУАРИ

Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев
21.01.2020 / 12:43

Тази година има значително по-голям интерес към ваксините срещу грипни заболявания, обясни пред "Хоризонт" главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

"Обикновено в предните години в България са внасяни между 120, 130 до 150 хиляди дози. Тази година по двете направления - и по програмата, и на свободен пазар бяха внесени близо 270 хиляди и те свършиха към края на ноември."

Все още е сравнително ниска заболеваемостта от грип в страната, около 135 -140 души на 10 хиляди, съобщи Кунчев.

"Но има отделни области, общини - Бургаско, Хасково, Сливен, Монтана, където се движи около 200. А има и отделни общини, където е вече наистина в почти епидемични размери, но този процес ще продължи и следващата една-две седмици."

Вероятно най-голям брой болни от грип ще бъдат регистрирани в началото на февруари.

Ваксина може да се поставя по всяко време, но по-добрият период е октомври - декември, за да има организмът повече време да изработи имунитет в рамките на 20-30 дни, уточни главният здравен инспектор.

"Той да е достатъчно напрегнат и защитен. Но така или иначе този период мина. Също се изконсумираха и ваксините, които бяха внесени в страната и по програмата за безплатна имунизация на възрастни хора, и на свободния пазар. Тази година имаме един доста по-голям - между 270-280 хиляди души контингент, който е предпазен, но на фона на населението в страната, това няма как да повлияе на грипната епидемия", коментира д-р Кунчев.

Световната здравна организация свиква извънредна среща на 22 януари заради появата на нов вирус в Китай.

Ситуацията е паралелна с тази на тежкия остър респираторен синдром, след това със средиземноморския, който се развиваше основно в Саудитска Арабия и Кувейт, заяви Ангел Кунчев.

"Все става въпрос за корона вируси, все са нови, все идват от животинския свят. Хубавото и при трите е, че предаването от човек на човек не е толкова лесно, не е толкова ефективно и това ограничава доста бързото развитие на епидемията. Но пък, имайки предвид, че вирусите са много бързо изменчиви, може да се очаква, че в някакъв период и това ще бъде постигнато и тогава вече опасността за човечеството наистина нараства.“

Засега за България този вирус не представлява заплаха, тъй като сме доста далеч от основните туристически потоци и от мястото на възникване, смята д-р Ангел Кунчев.

"Но много внимателно следим ситуацията, за да сме подготвени. Ключовото в тези моменти е (и китайските власти, и Световната здравна организация работят много сериозно) създаването на диагностични китове, които много бързо могат да поставят диагнозата в този случай, за да имаме готовност за реакция", отбеляза експертът.

Първите количества -1 200 дози ваксини срещу варицела са доставени в страната и се очаква одобрението на Изпълнителната агенция по лекарствата, за да бъдат пуснати на свободния пазар, обяви още Кунчев. "От средата на годината очакваме и по-сериозни количества, така че всеки, който желае да не се налага да обикаля в чужбина, а да може да си купи ваксината в страната."

Имунизацията срещу варицела трябва да се извършва чрез личния лекар. Противопоказанията касаят само хората с алергии към някои от съставките във ваксината.

"Над едногодишна възраст няма ограничения във възрастта - чак до 65. Всеки, който желае, може да си я постави. Тя се прави с два приема, през минимум един месец", уточни д-р Кунчев.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев