АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ООН: ПОЧТИ ПОЛОВИН МИЛИАРД ДУШИ СА БЕЗРАБОТНИ ИЛИ НЯМАТ ДОСТЪП ДО ДОБРА РАБОТА

ООН
21.01.2020 / 10:43

ООН обяви, че над 470 милиона души по света нямат работа или не получават достатъчно възможности да си намерят такава, пише АФП. От Международната организация на труда (МОТ) изчисляват, че официалната статистика за 5,4 процента безработни по света е подвеждаща.

Към тях трябва да се прибавят 285 милиона души, които нямат възможност да работят толкова, колкото искат, отказали са се да търсят работа или по друга причина нямат достъп до пазара на труда.

Когато се обединят двете групи, реалната картина е, че около 13% от трудоспособните по света са безработни или нямат шансове да се реализират на пазара на труда, твърди агенцията на ООН.

"Недостигът на добри работни места е част от появяващите се по света протестни движения и недоволството в глобален мащаб.", казва директорът на МОТ Гай Райдър.

Според индекса на социалното недоволство, който изготвя МОТ, в 7 от 11-те региона на света, недоволството се е увеличило през десетилетието между 2009 и 2019 г. Данните на агенцията сочат, че в допълнение към безработните и затруднените да достигнат до пазара на труда, повече от 630 милиона души по света са така наречените "работещи бедни".

Те представляват около 20% от цялата работна сила на планетата и въпреки че са на работа, изкарват по-малко от 3,20 щатски долара на ден като реална покупателна способност.

"Положението е по-лошо, отколкото си мислехме.", каза Райдър пред репортери в Женева.

Към тези проблеми се прибавят данните, че 267 милиона младежи по света във възрастовата група от 15 до 24 години, нито работят, нито учат, нито преминават професионално обучение.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев