АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ГЕРБ ВНАСЯ ЗАКОНОДАТЕЛНИ ПРОМЕНИ ЗА ПО-ТЕЖКИ НАКАЗАНИЯ ЗА НЕПЪЛНОЛЕТНИ

 Сийка Милева - говорител на главния прокурор, депутатът от ГЕРБ Маноил Манев (в средата) и Асен Руменов.
20.01.2020 / 16:10

Партия ГЕРБ ще внесе законодателни промени за по-тежки наказания на непълнолетни, извършили тежки престъпления.

Това обяви депутатът Маноил Манев след среща на премиера Бойко Борисов с Асен Руменов, баща на убитата Андреа от село Галиче.

"Моите съболезнования са големи, думите са излишни, но ще предприемем нещо, ние от наша страна законодателни", каза в началото на срещата премиера Бойко Борисов и разпореди депутатите на ГЕРБ в кратък срок след бърз дебат и в диалог с прокуратурата да изготвят законодателни промени за по тежки наказания на непълнолетни, извършили тежки престъпления. В момента максималната присъда е 12 години, припомни депутатът Мануил Манов.

"При извършване на престъпления против личността - убийства, изнасилвания, блудства да не е задължителна редукцията за непълнолетни. Ще се вземат под внимание състоянието на този извършител, дали той разсъждава като възрастен и осъзнава това, което върши, за да получи наказанието като възрастен."

Главният прокурор Иван Гешев ще разпореди на окръжните и апелативните прокурори в страната да проверят всички лица с повече от две дела.

Бащата на Андреа Асен Руменов е убеден, че до трагедията в Галиче нямаше да се стигне, ако 17-годишният Аксел Алеков, който уби дъщеря му, беше получил по-тежки присъди за предишните си престъпления.

"Това вече не може и не бива да продължава, защото живота на много хора ще бъде разбит и унищожен".

В срещата участва и говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

След срещата депутатът от ГЕРБ Маноил Манев обяви, че по разпореждане на премиера, парламентарната група на ГЕРБ ще внесе законодателни промени:

"Да бъде направена промяна такава, която да казва, че при извършване на престъпления против личността - убийства, изнасилвания, блудства, да не е задължителна редукцията за непълнолетни. Сега законът казва, че ако е извършено от непълнолетен максималната присъда, която той може да получи е 12 години. Ще се взема под внимание състоянието на този извършител, дали той разсъждава като възрастен и осъзнава това, което върши, за да получи наказанието като възрастен. Това ще бъде смисълът на промяната, която ще направим".

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева коментира мерките, които прокуратурата взема срещу битовата престъпност, за да не се повтарят случаи като този в Галиче:

"Това, което ще направи главният прокурор, е още утре да разпореди на всички прокуратури на територията на Република България да извършат проверка на лица с две и три висящи производства. Проверката ще обхване и лица с мерки за неотклонение, взети по отношение на обвиняемите лица. Ако същите не се спазват наблюдаващите прокурори ще искат по-тежки мерки за неотклонение".

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев