АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПАТРИАРХ ВАРТОЛОМЕЙ ПОДМЕНЯ ИСТОРИЧЕСКАТА ИСТИНА ЗА БПЦ. СВ. СИНОД ТРЯБВА ДА РЕАГИРА

Иван Минев е бивш юридически съветник на Светия Синод на БПЦ. Снимка: Фейсбук
17.01.2020 / 08:14

На 13 януари т. г. предстоятелят на Константинополската патриаршия е направил изявление, „че е готов да предостави автокефалия на църквата в Македония, под името "Охридска архиепископия". Това изявление съдържа тотална подмяна на историческата истина за българската църковна история, на историята на България. Това изявление болезнено засяга БПЦ. Припомням, че чл. 1, ал. 3 от Устава на БПЦ-БП, приет на VI Църковно-народен събор от 2008 г., въз основа на неоспорими фактически данни изрично постановява, че „БПЦ е правоприемник на Охридската архиепископия". Затова днес това изявление ангажира отговорността на Светия Синод на БПЦ не само пред църквата ни, но и пред всички българи.

Българската Православна Църква-Българска Патриаршия е неотделим член на Едната Света, Съборна и Апостолска Църква, която има за свой вечен и непреходен Глава Самия неин Божествен Основател, нашия Господ Иисус Христос и се направлява от живеещия в нея Свети Дух. Тя е Поместна автокефална църква и се намира във вероучително и канонично единство, молитвено и евхаристийно общение с Поместните православни църкви. В този исторически момент с грижа и отговорност Светият Синод следва да отправи ОБРЪЩЕНИЕ към останалите Поместни автокефални църкви , в което с протегната ръка за обща благодатна работа, за славата на Бога и за неговото Царство на земята да изрази своето категорично несъгласие с изявлението на предстоятеля на Константинополската Патриаршия.

С това ОБРЪЩЕНИЕ Светият Синод следва да предупреди, че неговото намерение да предостави автокефалия на църквата в Северна Македония под името Охридска архиепископия поставя началото на непреодолим църковен спор между БПЦ и църквата в Северна Македония, защото диоцезът на сегашната църква в Северна Македония е само част от диоцеза на някогашната Охридска архиепископия, а неин истински исторически приемник е Българската Православна Църква - Българска Патриаршия.

Както е видно, от изявлението на предстоятеля на Константинополската Патриаршия неговото намерение се основава на противоканоничната му претенция, че единствен той има право да признава независимост на поместна църква. Затова Светият Синод трябва ясно и категорично да се противопостави на тази негова претенция. Българската православна църква – Българска Патриаршия признава за свой глава – своя Предстоятел, Негово Светейшество Българския патриарх (съгласно 34 ап. правило и, респективно, съгласно своя Устав), а не предстоятеля на Константинополската Патриаршия и не признава за основателна и канонична неговата претенция за признаване на независимост на поместна църква.

В този смисъл е и използването на древното канонично право на „апелация”, въз основа на което предстоятелят на Константинополската Патриаршия призовава към споразумение със Сръбската Православна Църква. По нататъшното отлагане на становище на БПЦ по издадения Томос за Православната църква на Украйна е недопустимо и във вреда на БПЦ-БП. Изявлението на предстоятеля на Константинополската Патриаршия за даване на автокефалия на МПЦ е поредното нарушение на каноничните правила.

Затова, приканвам всички с благоволение да помолим, Светият Синод на Българската Православна Църква-Българска Патриаршия в извънреден ред, без отлагане да приеме ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ ПРАВОСЛАВНИЯ СВЯТ, с което да се изложи ясната и категорична позиция на Църквата ни по повод изявлението на предстоятеля на Константинополската Патриаршия от 13.януари т.г. и от висотата на своето историческо място да защити историческата роля на БПЦ-БП в православния свят и българските държавни интереси.

Автор: Иван Минев, Фейсбук

Авторът е бил юридически съветник на Светия Синод на БПЦ

http://glasove.com/categories/skandalyt/news/patriarh-vartolomej-podmenya-istoricheskata-istina-za-bpc-sv-sinod-tryabva-da-reagira

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев