АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РУСИЯ Е ВТОРАТА НАЙ-МОЩНА ДЪРЖАВА В СВЕТА СПОРЕД NEWS&WORLD REPORT, ШВЕЙЦАРИЯ НАЙ-ДОБРА ЗА ЖИВОТ

Кремъл
15.01.2020 / 09:18

Според резултатите от 2019 г. Русия запазва второто си място в класацията на най-мощните държави в света според американското списание US News & World Report, публикувана на сайта на изданието в сряда. Както и миналата година, САЩ са лидер, а Китай заема третото място.

Списъкът с най-мощните държави в света е част от по-обширната класация на най-добрите за живот държави в света, съставяна ежегодно от News & World Report годишно.Този път 73 държави попадат сред най-добрите. Швейцария заема първото място, Канада се издига на второ място, Япония затваря челната тройка, с една позиция по-ниско в сравнение с предишния рейтинг. В челната петица влизат също Германия и Австралия. В края на списъка са Оман, Сърбия и Ливан. Русия се издига в тази класация с една позиция и заема 23-о място, САЩ са на седмо място. Списъкът включва също Естония (55-о място), Литва (59-о място), Латвия (62-ро място), Казахстан (66-о място), Украйна (68-о място), Беларус (70-о място) ).

При съставянето на рейтинга авторите му се ръководят от 65 показателя, които според тях са необходими за оценка на успеха на една държава в различни области. Тези показатели са комбинирани в девет основни категории, една от които е властта и влиянието на световната сцена. Сред тези девет категории са развитието на туристическата индустрия, иновациите, социалните услуги, културата, икономическият растеж, отвореността към бизнеса, общият жизнен стандарт на населението и историческото наследство.

Рейтингът е съставен от американското списание News & World Report в сътрудничество с консултантската компания BAV Consulting и Университета в Пенсилвания. Той се основава на резултатите от социологическо проучване, в което са участвали около 21 хил. души от 36 държави. Сред респондентите попадат както представители на бизнеса, така и граждани. Сайтът на изданието представя интерактивна карта с резултатите от класацията, на която Крим е изобразен като част от Русия.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев