АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОМБУДСМАНЪТ ИСКА СПЕШНИ МЕРКИ ЗА ЗАЩИТА НА ХИЛЯДИ ХОРА, ОСТАНАЛИ БЕЗ ЛИЧНИ АСИСТЕНТИ

Диана Ковачева
14.01.2020 / 17:07

Омбудсманът Диана Ковачева препоръча на социалния министър Деница Сачева да бъдат взети спешни мерки за защита на хиляди хора с увреждания и граждани над 65 години, които от 1 януари са останали без лични асистенти.

От действието на Закона за личната помощ до края на тази година са изключени нуждаещите се, за които ТЕЛК и НЕЛК не са определили ползване на асистенти, както и тези, които нямат експертно решение, обясня в препоръката си до министър Сачева омбудсманът.

Ковачева настоява да бъдат предприети спешни мерки за защита правата на хората с увреждания, за да могат те да посрещнат ежедневните си потребности, да излизат от домовете си, да си осигурят необходимата храна и достъп до лечение.

Омбудсманът пише още, че до края на миналата година хората с увреждания, които не са попадали в обхвата на Закона за личната помощ, са можели да ползват такава от общините и по национална програма „Асистенти на хора с увреждания“, но от 1 януари трудовите договори на асистентите са прекратени и липсва информация как ще бъде продължено предоставянето на асистентска помощ.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев